• Посилання скопійовано

Як скласти ПН при поверненні передоплати після спливу 1095 днів?

У липні підприємство-постачальник повернуло передплату за матеріали, яка була перерахована йому більше ніж 1095 днів тому, тож відповідно скласти РК до ПН на передоплату немає можливості. ДПС у ІПК вказали складати ПН як за пп. 198.5 ПКУ. Як складати таку ПН та відображати зменшення ПК у декларації?

Для початку нагадаємо, що пп. 198.5 ПКУ передбачає виключний перелік підстав для складання ПН за цим пунктом, і такої підстави як коригування ПН, після складання якої минуло 1095 днів, там не наведено. Тобто такий підхід, наведений податківцями, законодавчо не передбачений.

Згідно з п. 11 Порядку №1307, у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до пп. 198.5 ПКУ платник податку складає окремі зведені податкові накладні за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися:

1) в операціях, що не є об'єктом оподаткування;

2) в операціях, звільнених від оподаткування;

3) в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;

4) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Такі зведені податкові накладні складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

Тобто Порядком №1307 не передбачено складання ПН за пп. 198.5 ПКУ як в описаній у запитанні ситуації. Однак, оскільки  податківці наполягають саме на цьому пункті, то вважаємо, що платник податку може скласти зведену ПН як на товари/послуги використані у негосподарській діяльності платника податку (хоча оскільки порядок складання ПН в даному випадку не встановлено вважаємо, що платник податку може обрати будь - яку з причин складання).

У графі "Зведена податкова накладна" зазначається код ознаки 1 –"у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 Податкового кодексу України".

У графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П.І.Б.), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307 (зокрема, "13" - Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

У графі 2 - опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця) зазначається дата складання та порядковий номер податкової накладної, яка складена на дату отримання передоплати, що повертається. У графі 4 вказується "грн", а у графі 5 - код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО. У графі 10 зазначається сума без ПДВ, на яку нараховуються ПЗ з ПДВ, а у графі 11 - відповідну суму нарахованого ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 5-9, 12 у такій ПН не заповнюються.

Варто звернути увагу, що за такого підходу платник податку не зменшує суму раніше нарахованого ПК з ПДВ, а нараховує на відповідну суму ПЗ з ПДВ датою складання такої ПН (тобто 31.07.2019 р.), хоча арифметичний результат буде аналогічним: зменшиться реєстраційний ліміт та збільшиться податкове зобов’язання з ПДВ до сплати.

Якщо платник ПДВ не відобразив зменшення податкового кредиту у декларації за липень як того вимагає п. 192.1.1 ПКУ, то він зобов'язаний виправити це шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за липень, де відобразити суму таких ПЗ (із сплатою штрафу у розмірі 3% від суми донарахованих ПЗ з ПДВ у уточнюючій декларації з ПДВ).

За несвоєчасну реєстрацію такої ПН на платника податків також очікують штрафи:

  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації до 15 календарних днів;
  • 20% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК, - у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365 календарних днів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 665
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432