• Посилання скопійовано

Постачання обладнання нерезиденту на території України: як скласти ПН?

ФОП – «загальник» (платник ПДВ) імпортує обладнання, яке в подальшому поставляє нерезиденту, що здійснює проект «Партнерство для розвитку міст». Як в такому випадку складається ПН на постачання обладнання, якщо обладнання постачається на території України?

За приписами пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, згідно з пп. «а» п. 186.1 ПКУ місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (крім випадків, передбачених у пп. «б» і «в» п. 186.1 ПКУ).

Водночас, варто звернути увагу, що відповідно до п. 197.11 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання товарів та послуг на митній території України, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана у встановленому законодавством порядку.

Таким чином, операція з постачання обладнання в даному випадку може бути звільненою від ПДВ, якщо виконуються всі умови п. 197.11 ПКУ.

Порядок отримання права на звільнення від оподаткування операцій, що здійснюються в рамках проектів МТД, регламентується постановою КМУ №153. Якщо таке право ФОП отримав, то операція звільняється від ПДВ.

Проте на звільнену операцію все одно необхідно скласти податкову накладну. У заголовній частині у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» робиться помітка «Без ПДВ». Також робиться помітка, що така податкова накладна не видається покупцю з типом причини «09».

У графі 11 такої накладної робиться помітка «Без ПДВ», а у графі 8 відповідний код ставки «903» з кодом пільги у графі 9 - «14060523».

У графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000». Рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Зверніть увагу на питання визначення дати виникнення ПЗ з ПДВ в такому випадку. Зважаючи на те, що така операція під експорт не потрапляє (відповідно норма п. 187.11 ПКУ на неї не поширюється), то датою виникнення ПЗ з ПДВ є подія, яка сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню;
  • дата відвантаження такого обладнання.

Якщо умови п. 197.11 ПКУ не виконуються та право на пільгу не отримано, то це буде звичайна оподатковувана операція для неплатника ПДВ.

Таким чином, операція з постачання обладнання нерезиденту на території України оподатковується ПДВ на загальних підставах за ставкою 20% (якщо така операція не підпадає під звільнені або пільгові за інших підстав), оскільки нульова ставка за п. 195.1 ПКУ застосовується саме до операцій з експорту (тобто вивезення за межі України) товарів.

При цьому, особливого порядку для складання податкових накладних на нерезидентів (у разі постачання обладнання на території України) Порядком №1307 не передбачено. Тобто в даному випадку в розрізі ПДВ має місце операція з постачання обладнання звичайному неплатнику ПДВ на території України.

Отже, податкова накладна заповнюється так:

  • У верхній лівій частині таких накладних у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається відповідний тип причини «02» - складена на постачання неплатнику податку;
  • У графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000»;
  • Рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Як було зазначено у запитанні, обладнання раніше було імпортованого постачальником, відповідно у графі 3.2 ПН на постачання такого обладнання здійснюється позначка про наявність ознаки імпортованого товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242401
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207