• Посилання скопійовано

Дата списання та дата зарахування коштів різні: як виписати податкову накладну?

Попередню оплату за товар було здійснено 29.12.2018 р., але кошти фактично зараховано на рахунок контрагента-продавця лише 03.01.2019 р. Як виписати податкову накладну?

Зрозуміло, що продавець, керуючись правилом першої події, склав ПН на дату зарахування коштів на рахунок (пп. 187.1 і 201.1 ПКУ). А що стосується покупця, то з однієї сторони, згідно з п. 198.2 ПКУ право на ПК у покупця виникає в періоді списання грошових коштів з рахунка, але з іншого — показати ПК можна за умови отримання зареєстрованої ПН.

Допомогли розібратися у такій ситуації податківці. Так, у листі ДФСУ від 16.03.2016 р. №5736/6/99-99-19-03-02-15 вони зазначають, що при відображенні ПК покупцю слід орієнтуватися не на дату списання грошей з рахунку, а на дату складання та реєстрації ПН продавцем. Так, якщо ПН зареєстровано своєчасно — покупець отримує право показати ПК у періоді складання ПН продавцем або в іншому звітному періоді протягом 365 к. дн. з дати складання ПН. Це відповідає ПКУ. Про це ми також зазначали тут>> 

Що стосується визнання ПК з ПДВ за касовим методом, зазначимо таке:

Відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод – це метод податкового обліку, за яким:

  • дата виникнення ПЗ з ПДВ визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг);
  • дата виникнення права на ПК з ПДВ визначається як дата списання коштів з банківського рахунка (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Під іншими видами компенсації можна мати на увазі звичний бартер (отримання товарів/послуг), надання простого векселя (лист ДФСУ від 28.10.2016 р. №23368/6/99-99-15-03-02-15) або зарахування зустрічних однорідних вимог (лист ДФСУ від 24.07.2017 р. №1323/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

З огляду на вищесказане, право на ПК з ПДВ за касовим методом не виникає, якщо ПН складена та зареєстрована, однак не оплачена.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    Сьогодні 14:368
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    Сьогодні 10:1224
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202439
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 796