• Посилання скопійовано

Щодо яких ПН не застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН?

З 1 січня 2017 р. ст. 120-1 ПКУ було змінено і штрафи тепер застосовуються за несвоєчасну реєстрацію всіх ПН/РК, «крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою». Які саме ПН не підпадають під ці штрафи?

З 1 січня 2017 р. формулювання назви і тексту ст. 120-1 ПКУ було змінено і штрафи з цієї дати застосовуються за несвоєчасну реєстрацію всіх ПН/РК, крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: 

1) які звільнені від оподаткування, або;

2) які оподатковуються за нульовою ставкою.

 

Що це за операції?

У п. 8 Порядку №1307 визначено такі типи причини невидачі ПН покупцю (наведемо їх всі):

  • 01 - Складена на суму збільшення компенсації вартості поставлених товарів/послуг (для податкових накладних, особливості заповнення яких викладені в п. 13 цього Порядку);
  • 02 - Складена на постачання неплатнику податку;
  • 03 - Складена на постачання товарів/послуг у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах із платником податку;
  • 04 - Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання;
  • 05 - Складена у зв’язку з ліквідацією основних засобів за самостійним рішенням платника податку;
  • 06 - Складена у зв’язку з переведенням виробничих основних засобів до складу невиробничих;
  • 07 - Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • 08 - Складена на постачання для операцій, які не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість;
  • 09 - Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість;
  • 10 - Складена з метою визначення при анулюванні реєстрації платника податку податкових зобов'язань за товарами/послугами, необоротними активами, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту та не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності;
  • 11 - Складена за щоденними підсумками операцій;
  • 12 - Складена на постачання неплатнику, в якій зазначається назва покупця (для податкових накладних, особливості заповнення яких викладені в п. 10 цього Порядку);
  • 13 - Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності;
  • 14 - Складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента;
  • 15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання.

Формулювання «постачання для операцій» зустрічається лише у назві типу причини 09.

Далі у п. 11 Порядку №1307 читаємо про те, що у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ складаються окремі зведені ПН (докладно про зведені ПН ми писали тут) за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання / починають використовуватися:

1) в операціях, що не є об'єктом оподаткування (тип причини 08);

2) в операціях, звільнених від оподаткування (тип причини 09);

3) в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів (тип причини 04);

4) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (тип причини 13).

Отже, у Порядку №1307 ми знайшли лише правила складання зведеної ПН, складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування (тип причини 09). Складання ПН на постачання товарів/послуг для операцій, які оподатковуються за нульовою ставкою, не передбачено ані нормами ПКУ, ані Порядком №1307. Отже, практично звільнити від штрафу можна лише несвоєчасно зареєстровану ПН з типом причини 09, з сумою ПДВ, що більша за нуль.

Щодо нульової ставки ПДВ, то відповідна ПН складається у разі здійснення операцій (а не на постачання для них!), оподатковуваних за нульовою ставкою, за загальними правилами, але з позначенням коду ставки 901 або 902 згідно з пп. 6 п. 16 Порядку № 1307, і може надаватися або не надаватися покупцю. У таких ПН на постачання у разі здійснення «нульових» операцій, сума ПДВ дорівнює нулю і база для розрахунку штрафа просто відсутня. 

Звертаємо увагу, що розрахунки коригування до ПН  формально під звільнення від штрафів не підпадають, адже про них немає згадки у дужках в першому абзаці п. 120-1.1 ПКУ – там йдеться тільки про самі податкові накладні.  

Мінфін у своєму листі від 14.04.2017 р. №11310-09-10/10306  підтверджує наші висновки з приводу п. «б» п. 198.5 ПКУ щодо ПН, складених на постачання для звільнених операцій (тип причини 09). А от з приводу ПН, складених на постачання для «нульових» операцій, думки Мінфіну так і немає.

Таким чином, ПН з ненульовою сумою ПДВ з типом причини 09 не підпадають під штрафи, передбачені п. 120-1.1 ПКУ та п. 120-1.2 ПКУ

Думка ДФСУ з даного питання дещо відрізняється від наведеної вище. А саме, ДФСУ  у листі від  29.12.2017 р. №3246/6/99-95-42-03-15/ІПК зазначає, що за порушення термінів реєстрації ПН/РК у ЄРПН або у разі її відсутності штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються винятково до ПН, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання (тобто складені на самі операції з постачання) товарів/послуг, які звільнені від оподаткування (код ставки 903) або оподатковуються за нульовою ставкою (код ставки 901, 902). Наш коментар до цього листа читайте тут. Хоча на практиці і не можна застосувати штраф до таких накладних, адже сума ПДВ у них дорівнює нулю. Головне управління ДФС у Донецькій області також надає аналогічні роз’яснення тут>>

На нашу думку, такий підхід податківців не відповідає нормам ПКУ, якщо аналізувати їх буквально – як ми це зробили вище у цій консультації.

Враховуючи неоднозначність питання, платник ПДВ може надати власний запит на отримання індивідуальної податкової консультації з цього приводу – на підставі ст. 52 ПКУ. У такому запиті можна використати викладені тут аргументи «на користь» звільнення від штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН з типом причини 09, і запросити відповідь саме щодо такої податкової накладної. Також можна задати питання, які податкові накладні маються на увазі у словах «складання ПН на постачання товарів/послуг для операцій, які оподатковуються за нульовою ставкою». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024281
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202438
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202468
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427