• Посилання скопійовано

Податковий кредит за аркушем коригування до митної декларації

Чи має право платник ПДВ включити до складу податкового кредиту суму, зазначену в аркуші коригування, у розмірі донарахованого ПДВ за ставкою 20% та додатково нарахований ПДВ в розмірі 3% від суми основного зобов’язання?

Запитання:

Після оформлення митної декларації виявлено заниження даних щодо ціни товару, відповідно, подано документи митному органу. Митний орган оформив аркуш коригування за формою згідно з додатком 4 до Положення №450, у якому за кодом виду платежу 28/ПДВ/ було донараховано суму ПДВ за ставкою 20% та за кодом виду платежу 28/ПДВ/ донараховано ще 3% суми ПДВ від основного донарахування. За електронним рахунком у СЕА ПДВ на дату оформлення аркушу коригування відображено збільшення на суму ПДВ та на суму штрафних санкцій. Чи є право на включення до складу податкового кредиту суми, що зазначена в аркуші коригування, за кодом виду платежу 28 в розмірі донарахованого ПДВ та штрафних санкцій?

 

Відповідь:

Зрозуміло, що в результаті заниження ціни ввезеного товару було занижено митну вартість. Саме митна вартість товару під час ввезення і є базою для нарахування митних платежів (ПДВ, мита).

Згідно з п. 37 Положення №450 після завершення митного оформлення зміни до МД можуть вноситися шляхом оформлення аркушу коригування, який є невід'ємною частиною митної декларації. Аркуш коригування заповнюється та оформлюється митним органом, зокрема, у разі необхідності виправлення відомостей, пов’язаних з доплатою митних платежів.

Порядок оформлення аркушу коригування здійснюється за Порядком №1145. Відповідно до п. 12 та 13 Порядку №1145 у разі складання аркуша коригування у випадку доплати митних платежів, штрафних санкцій (у разі наявності) заповнюються розділи ІІ та ІІІ аркуша коригування.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

 

У розділі ІІ аркуша відображається розрахунок сум митних платежів за новими відомостями (графа 47 МД). До розділу ІІІ вносяться фактичні відомості про доплату митних платежів, штрафних санкцій (у разі наявності) у колонці:

  • «Код виду платежу» зазначаються коди видів митних платежів, штрафних санкцій (у разі наявності) відповідно до класифікатора видів надходжень бюджету. Зокрема код виду надходжень 28 – це ПДВ;
  • «Сума» зазначається сплачена сума відповідних митних платежів, штрафних санкцій;
  • «Дата» зазначається дата перерахування коштів до Держбюджету;
  • «Підстава» зазначається код підстави здійснення доплати;
  • «Напрям руху коштів» зазначається код напряму руху коштів: «1» - у разі здійснення платником податків доплати.

Враховуючи, що аркуш коригування є невід’ємною частиною МД, такий документ є підставою для відображення доплаченої суми ПДВ (включаючи донарахування 3%) за кодом виду платежу 28 у складі ПК. 

Відповідно до Класифікатора способів розрахунку код виду платежу 28 – це сума податку, розрахована для визначення частки податків (мита та ПДВ), що підлягають сплаті при застосуванні умовного часткового звільнення від оподаткування при поміщенні товарів у режим тимчасового ввезення, або частковому зменшенні ставок податків. Тож в даному випадку ПДВ в розмірі 3% від основного зобов'язання з ПДВ не є штрафною санкцією, а є митним платежем, а саме – імпортним ПДВ.

Відбувається це у тому звітному періоді, у якому складено аркуш коригування до МД, та відображається у рядку 11.1 декларації з ПДВ.

Зверніть увагу! У разі коли податковий період, у якому платник ПДВ здійснив доплату коштів до бюджету передує звітному періоду, у якому оформлено аркуш коригування до МД, платник податку має право включити суму ПДВ, сплачену митним органам, до ПК в тому звітному періоді, у якому оформлено аркуш коригування. Адже відповідно до п. 201.12 ПКУ документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

Під час проведення розрахунку показника Σмитн застосовуються документи (митні декларації, аркуші коригування та додаткові декларації). Але слід пам’ятати, що штрафні санкції, що нараховані на митниці, повинні сплачуватися з поточного рахунку і не можуть визнаватися сумою податку та відображатися у складі ПК з ПДВ. Тому рекомендуємо уважно перевірити класифікатор видів надходжень бюджету, що контролюються митними органами. Лише суми ПДВ за відповідними кодами можуть відображатися у складі ПК.

Пам’ятайте! Якщо за такою операцією буде змінено суми ввізного мита, то у цьому випадку доведеться здійснити перерахунок первісної вартості товару.

А ось якщо були нараховані суми штрафних (фінансових) санкцій на митниці, такі суми визнаються витратами згідно з правилами бухобліку. При цьому у даному випадку на суму таких штрафних санкцій податкова різниця за пп. 140.5.11 ПКУ для збільшення фінансового результату до оподаткування не виникає. 

Також слід нагадати про норму п. 2 абз п. 188.1 ПКУ, відповідно до якої база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів (це у випадку, якщо зміна митної вартості пов’язана із зміною договірної вартості товару, адже  ціною придбання є контрактна (а не митна) вартість імпортного товару). Таку позицію висловлюють податківці, наприклад, тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242621
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024209