• Посилання скопійовано

Інвестиційний прибуток: порядок оподаткування

Власник, він же директор, продає свої корпоративні права за договором купівлі-продажу та відчуження прав власника іншій фізособі та перестає бути власником підприємства, але залишається директором за трудовим договором. Чи оподатковується ПДФО дохід від такої угоди? Потрібно це показувати в №1ДФ?

Продаж корпоративних прав фізичною особою оподатковується за правилами п. 170.2 ПКУ. Для цілей цього пункту термін "інвестиційний актив" означає, зокрема, корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом (пп. «а» п. 170.2.7 ПКУ). 

Згідно п. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку (тобто фізособою, яка продала корпоративні права) самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік. 


Згідно пп. 170.2.2 ПКУ інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу корпоративних прав, та їх вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ.

Згідно пп. 170.2.6 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку (в даному випдаку – директора) включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками звітного (податкового) року.

Оскільки фізична особа повинна самостійно обліковувати та сплачувати ПДФО з даної операції, підприємство – емітент корпоративних прав не має до неї відношення та не повинно відображати цю операцію у формі №1ДФ. Директор повинен самостійно подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до ст. 179 ПКУ за той рік, в якому відбувся продаж корпоративних прав.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»