• Посилання скопійовано

Яку ставку ВЗ застосовувати, якщо орендна плата нарахована у вересні 2024 р., а виплачена у жовтні?

З 1 жовтня 2024 р. планується підвищення військового збору до 5%. Чи можна нарахувати орендну плату за земельні паї та сплатити податки у вересні, показати нарахування в додатку 4ДФ за 3 квартал, а виплачувати вже в 4 кварталі? Які наслідки та чи будуть додаткові питання у банку при знятті коштів?

17 вересня 2024 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, яким передбачається, зокрема підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Планується, що незалежно від дати його прийняття підвищення ставки буде діяти з 01.10.2024 р.

Відповідно до наведеної умови підприємство планує нарахувати орендну плату до 01.10.2024 р. та виплатити її вже після набрання чинності змінами, запропонованими законопроєктом №11416-д. Тож нумо розбиратися, чи може підприємство нарахувати орендну плату у вересні та виплатити у жовтні застосувавши стару ставку ВЗ 1,5%.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, за ставкою 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування (п. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Об’єктом оподаткування відповідно умови є дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) (пп. 164.2.5 ПКУ), що включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку 

Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Своєю чергою, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО та ВЗ, зобов'язаний утримувати такий податок із суми такого доходу за його рахунок.

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику ПДФО, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПКУ).

Тобто відповідно до чинних норм ПКУ військовий збір та ПДФО утримуються та перераховуються до бюджету за події, що сталася раніше:

  • нарахування доходу – сплата до 30 числа наступного місяця;
  • виплати доходу – в момент виплати доходу.

Нараховуючи у вересні 2024 орендну плату, підприємство має нарахувати і ВЗ, відповідно за ставкою 1,5%, що діє на момент нарахування. За умови невиплати доходу потрібно буде сплатити ВЗ до бюджету до 30.10.2024 або в момент виплати, якщо це станеться раніше. Так діють норми ПКУ в загальному порядку. Щоб перестрахуватися, підприємство планує сплатити податок в період нарахування доходу. ПКУ немає перестороги чи заборон щодо такого підходу. В додатку 4ДФ у 3 кварталі буде показано нарахування орендної плати та податків, а у 4 кварталі – виплата орендної плати.

За умови сплати податків раніше, при виплаті орендної плати додатково сплачувати ВЗ не потрібно. Працівники банку перевіряють лише наявність такої оплати і не контролюють її суму. За наявності платіжок на сплату ВЗ та ПДФО хоча б на 1 грн банк має провести виплату орендної плати. Проте рекомендуємо уточнити, чи є додаткові вимоги та інструкції саме у того банка, з яким працює підприємство.

Саме такий підхід відповідає чинним нормам ПКУ. Законопроєкт №11416-д ще не прийнятий і ще не став законом. Є ненульова ймовірність, що в кінцевому варіанті будуть прийняті додаткові перехідні норми, і ситуація може змінитися.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»