• Посилання скопійовано

ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за поставлений, але не оплачений товар

При підготовці до проведення списання заборгованості за поставлений, але не оплачений товар постали питання щодо оподаткування ПДФО суми заборгованості. 1) ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 2) Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?

ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар, строк позовної давності не минув. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 

Заборгованість з оплати за раніше відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) є грошовою дебіторською заборгованістю.

Безнадійна дебіторська заборгованість – це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності. А сумнівний борг – поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником (п. 4 П(С)БО 10). У ФОПа, відповідно, це буде кредитоська заборгованість.

Загальний строк позовної давності становить 3 роки (ч. 1 ст. 257 ЦКУ). Проте, іноді кредитор прощає боржнику борг до закінчення строку позовної давності (ст. 605 ЦКУ).

Про таке прощення боргу юрособа має повідомити ФОПа, наприклад скориставшись пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ, в один із способів:

  • надіслання боржникові рекомендованого листа з повідомленням про вручення;
  • укладення з боржником договору про прощення боргу (припинення зобов'язання з погашення позики);
  • письмового повідомлення боржника особисто під підпис.

При такому прощенні боргу виходить, що ФОП на ЄП, не оплативши товар, отримав його безкоштовно (у розумінні пп. 14.1.13 ПКУ) і при отриманні повідомлення про прощення боргу повинен на суму боргу відіобразити дохід, керуючись пп. 292.3 ПКУ. Тому ПДФО та ВЗ тут не буде.

Інша ситуація з ФОП на ЗСО.

При списанні заборгованості ФОП на ЗСО до завершення строку позовної давності рекомендацій щодо відображення Порядок №261 не містить. Є лише вказівка в пп. 3 п. 1 розділу ІІ Порядок №261 щодо відображення кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

У відповідь на це питання податківці у категорії «104.04» ЗІР  відповіли, що якщо кредитором списується заборгованість фізичній особі – підприємцю на загальній системі оподаткування, то сума списаної заборгованості включається до складу загального оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах.

Тобто суму списаної суми за поставлений, але неоплачений товар на користь ФОП на ЗСО до завершення строку позовної давності включається до його підприємницького доходу (п. 177.2 ПКУ) та оподатковується ПДФО і ВЗ. Таку суму ФОП оподатковує самостійно.

 

Юридична особа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу строку позовної давності. Чи повинна юридична особа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?

ФОП  на ЄП не зобов'язані вести бухгалтерський облік, хіба що за власним бажанням вести облік своєї діяльності для цілей внутрішнього контролю. Під державне регулювання такий облік не підпадаєі він не є бухгалтерським.

Норми Закону №996 та правила П(С)БО на облік приватного підприємця не поширюються. Це ж стосується і фінансової звітності, яка базується на даних бухгалтерського обліку і яку фізособи не складають. На відміну від бухгалтерського обліку підприємець зобов'язаний вести облік власної діяльності у Книзі обліку.

Базою для оподаткування у ФОП на ЄП є отриманий дохід (понесені витрати таку базу не зменшують), порядок ведення бухобліку не вплине на суму сплаченого єдиного податку. 

Отже, прощення ФОПом на ЄП дебіторської заборгованості (на користь юрособи) означає для нього лише те, що він не отримав кошти за раніше поставлені товари. А раз не буде коштів, то не буде і єдиного податку. ПДФО та ВЗ теж не буде.

Порядок списання безнадійної дебіторської заборгованості у ФОП на загальній системі оподаткування не прописано у ст. 177 ПКУ. Тож суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості ніяк не вплинуть на податковий облік ФОП на загальній системі оподаткування. ПДФО та ВЗ теж не буде.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Матеріальна допомога на поховання родича працівника
    Як оформити та оподаткувати матеріальну допомогу на поховання родича працівника?
    12.09.2024531
  • ПДФО при продажу другої і третьої квартири протягом року
    Фізособа продає першу квартиру в цьому році, ставка ПДФО - 5%, оскільки квартира у власності менше трьох років. А яка ставка ПДФО буде при продажу другої і третьої квартири?
    12.09.202499
  • ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за поставлений, але не оплачений товар
    При підготовці до проведення списання заборгованості за поставлений, але не оплачений товар постали питання щодо оподаткування ПДФО суми заборгованості. 1) ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 2) Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?
    10.09.20241 4532
  • ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості
    Працівник прийнятий на роботу 27.08.2024 р. на неповний робочий день 4 год/день, із зарплатою 4000 грн на місяць. Він подав заяву на загальну ПСП. У серпні відпрацював 4 дні, за які нараховано 695,65 грн. Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як правильно застосувати ПСП?
    09.09.202460
  • ПДФО та ВЗ при придбанні товару у ФОП - нерезидента
    Підприємство за межами митної території України придбало товар (меблі) у приватного підприємця нерезидента, сплативши із власного рахунку на рахунок нерезидента і імпортувало ці товари в Україну. Товар оприбутковано і продано кінцевим споживачам. Як оподатковується придбання товару у ФОП - нерезидента?
    05.09.20247772