• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДФО, ВЗ роздачі подарункових наборів

ТОВ за замовленням клієнта надає рекламні послуги із виготовлення і доставки подарункових наборів фізособам. У набори вкладається продукція замовника, передана ним без переходу права власності на продукцію. До вартості послуг ТОВ входить вартість придбання упаковки, дизайну, робіт з пакування, доставки наборів. Як ТОВ оподатковувати ПДФО, ВЗ вартість переданих фізособам наборів?

На наш погляд, ТОВ не надає фізособам дохід, тому надані фізособам подарункові набори не оподатковуються ПДФО і ВЗ.

За умовами запитання ТОВ отримує від замовників продукцію, без переходу права власності на продукцію. Таким чином, право власності на продукцію залишається у замовників. Далі ТОВ несе витрати на дизайн упаковки, придбання упаковки, пакування, доставки наборів. Ці послуги надаються замовникам, а не фізособам, яким вручалися набори. Оплачуються послуги також замовниками.

В бухгалтерському обліку ТОВ операції з надання послуг відображаються проводками, наведеними в таблиці (цифри умовні).

Таблиця.

№пор.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума

Дт

Кт

1

Отримано продукцію від замовника

023

-

15 000

2

Понесено витрати з надання послуг

23

631, 661, 651, 20

7 000

3

Надані послуги замовнику за актом

361

703

12 000

4

Списана отримана від замовника продукція

-

023

15 000

5

Нараховане ПЗ з ПДВ (якщо ТОВ платник ПДВ)

703

641

2 000

6

Дохід від наданих послуг віднесено на фінрезультати

703

791

10 000

7

Списана собівартість наданих послуг

903

23

7 000

8

Собівартість реалізації віднесена на фінрезультати

791

903

7 000

9

Отримана оплата від замовника

311

361

12 000

Тож, як видно з таблиці, витрати з надання подарункових наборів поніс замовник. Таким чином, саме замовник надав фізособам дохід. Тому він і повинен оподатковувати цей дохід ПДФО, ВЗ.

 

Як оподатковує дохід замовник, якщо він є суб’єктом оподаткування?

Про особливості оподаткування подарунків працівникам можна почитати тут, тут. Оподатковуваним доходом буде загальна вартість подарунку. За даними наведеного вище прикладу – 27 000 грн. (15 000 + 12 000).

Щоправда, можуть виникати питання щодо вартості продукції, за якою вона включається до оподатковуваного доходу – це може бути собівартість продукції чи ринкова вартість, тобто, вартість, за якою продукція продається на сторону.

В п. «е» пп. 164.2.17 ПКУ йде мова про звичайну ціну товару, послуги. За нормами пп. 14.1.71 ПКУ звичайна ціна – це договірна ціна, яка має відповідати ринковій ціні. В своїх численних консультаціях податкова служба пише, що звичайна ціна має бути не нижче ринкової. Тому для уникнення непорозумінь з податковою службою доречно брати ринкову вартість.

Хоча, на наш погляд, в розглядуваній ситуації для потреб оподаткування ринковою ціною цілком може бути собівартість продукції. Визначення ринкової ціни наведене в пп. 14.1.219 ПКУ:

  • ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах.

Тобто, при визначенні ринкової ціни визначаються порівнянні економічні умови. Надання фізособам товарів (продукції) як подарунків, є такими особливими умовами в контексті розглядуваної ситуації.

Можна доводити навіть, що звичайна ціна в даному випадку складає 0 грн, адже товари (продукція) надаються безоплатно. А тому ціна 0 грн і є договірною ціною. Щоправда, такий варіант навряд чи влаштує податкову службу. Тому він штрафонебезпечний.

Оподаткування наданих подарунків непрацівникам таке саме, як і працівникам. Єдине виключення – подарунки непрацівникам не оподатковуються ЄСВ.

 

Як оподатковуються подарунки, в разі якщо замовник фізособа – не суб’єкт господарювання?

В такому разі фізособи, які отримали подарунки, на наш погляд, повинні самостійно утримати ПДФО і ВЗ, подавши декларацію про майновий стан і доходи до податкової служби за своїм місцем проживання. Правила оподаткування такі самі, як в разі оподаткування подарунків непрацівникам. Декларація подається до 1 травня року, наступного за роком, в якому отримано доходи. А податки сплачуються до бюджету до 1 серпня року, в якому подано декларацію. Про подання декларації і сплату податків можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Матеріальна допомога на поховання родича працівника
    Як оформити та оподаткувати матеріальну допомогу на поховання родича працівника?
    12.09.2024471
  • ПДФО при продажу другої і третьої квартири протягом року
    Фізособа продає першу квартиру в цьому році, ставка ПДФО - 5%, оскільки квартира у власності менше трьох років. А яка ставка ПДФО буде при продажу другої і третьої квартири?
    12.09.202491
  • ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за поставлений, але не оплачений товар
    При підготовці до проведення списання заборгованості за поставлений, але не оплачений товар постали питання щодо оподаткування ПДФО суми заборгованості. 1) ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 2) Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?
    10.09.20241 3392
  • ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості
    Працівник прийнятий на роботу 27.08.2024 р. на неповний робочий день 4 год/день, із зарплатою 4000 грн на місяць. Він подав заяву на загальну ПСП. У серпні відпрацював 4 дні, за які нараховано 695,65 грн. Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як правильно застосувати ПСП?
    09.09.202457
  • ПДФО та ВЗ при придбанні товару у ФОП - нерезидента
    Підприємство за межами митної території України придбало товар (меблі) у приватного підприємця нерезидента, сплативши із власного рахунку на рахунок нерезидента і імпортувало ці товари в Україну. Товар оприбутковано і продано кінцевим споживачам. Як оподатковується придбання товару у ФОП - нерезидента?
    05.09.20247592