• Посилання скопійовано

ПДФО з працівників резидента Дія. Сіті без відповідності критеріям ч. 1 ст. 5 Закону №1667

Підприємство набуло статус резидента Дія. Сіті з 23.02.2024 р., але не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667. За якою ставкою перерахувати/утримати ПДФО з доходів працівників, які перебувають із резидентом Дія. Сіті у трудових відносинах?

Резидентом Дія. Сіті може бути юридична особа, що відповідає вимогам (ст. 5 Закону №1667) та звернулася до уповноваженого органу із заявою (ст. 4 Закону №1667). В інакшому випадку, підприємство б не набуло статусу резидента Дія. Сіті.

Серед вимог до резидентів Дія. Сіті, визначених ст. 5 Закону №1667,  зокрема пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667 встановлено, що:

  • розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента Дія. Сіті, кожного календарного місяця становить не менше, ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця;
  • середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія. Сіті, становить не менше дев’яти осіб.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія. Сіті визначено пп. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента Дія. Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу: зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

ПДФО за ставкою 5%, встановленою пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента Дія. Сіті з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента Дія. Сіті.

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента Дія. Сіті не з початку місяця, то суми зарплати (винагороди), нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам у цьому місяці, оподатковує ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%.

Починаючи з 1 наступного місяця резидент Дія. Сіті зі суми нарахованої заробітної плати працівникам утримує ПДФО за ставкою 5%. Крім того, зі суми нарахованої таким працівникам заробітної плати потрібно утримати ВЗ за ставкою 1,5%. 

У разі, якщо резидент Дія. Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вищенаведеним вимогам, то такий резидент повинен самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія. Сіті, які були виплачені протягом такого календарного місяця у вигляді заробітної плати та/або винагороди за гіг-контрактом (пп. 170.14-1.5 ПКУ). Також сума такого сплаченого ПДФО резидентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія. Сіті.

Тобто, якщо, з якихось причин, резидент Дія. Сіті у звітному місяці не відповідав вимогам, визначеним у пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, то, крім уже утриманих 5% ПДФО з доходу працівників, резидент додатково за власні кошти має сплатити ще 13% ПДФО від суми доходу працівників за звітний місяць.

При цьому податок потрібно сплатити до подання єдиної звітності.

Крім того, сума такого сплаченого ПДФО резидентом Дія. Сіті не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів такого резидента.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь