• Посилання скопійовано

Ставка ПДФО при купівлі генератора у фізичної особи

Підприємство купує генератор у фізособи. Фізособа має документи на генератор і фіскальний чек, який підтверджує ціну його придбання. Яку ставку ПДФО застосовувати – 18% чи 5%?

Операції фізосіб з продажу рухомого майна регулює ст. 173 ПКУ.

Нагадаємо, що згідно із п. 2 ст. 181 ЦКУ рухомими речами (майном) є речі (майно), які можна вільно переміщувати у просторі, а згідно з п. 3 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою Кабміну від 10.09.2003 р. №1440, рухоме майно - це матеріальні об’єкти, які можуть бути переміщеними без заподіяння їм шкоди. До рухомого майна належить майно у матеріальній формі, яке не є нерухомістю.

Відповідно до пп. 173.1 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пп. 167.2 ПКУ – тобто за ставкою 5%. Але далі йде ще одна умова: дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом. І от щоб достовірно визначити цю мінімальну межу, обов’язково потрібна оцінка рухомого майна, що продається, зроблена відповідно до Закону про оцінку майна.

Думка податківців з цього питання викладена в ІПК ДФСУ від 01.06.2017 р. №441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК: згідно з пп. 173.4 ПКУ під час проведення операцій з відчуження об'єктів рухомого майна в порядку, передбаченому ст. 173 ПКУ, нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) об'єктів рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) за наявності документа про оцінку майна та документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із ціни, зазначеної в договорі. Таким чином, положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону №2658, документа про сплату до бюджету податку та договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням.

Тобто правила ст. 173 ПКУ та ставка ПДФО 5% застосовуються за наявності:

  •  оцінки майна, проведеної відповідно до Закону про оцінку майна;
  • нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу;
  • документа про сплату ПДФО (а також і військового збору) до бюджету.

Якщо вищезазначені умови не виконуються, то податківці наполягають на тому, що доходи від продажу рухомого майна оподатковуються не за правилами ст. 173 ПКУ, а як інші доходи відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ за ставкою 18%. Наявність документів на генератор та фіскального чека не дає можливості уникнути оцінки майна згідно закону, тому що тільки таку оцінку вимагають норми ст. 173 ПКУ. Генератор, який перепродається фізичною особою, вже не є новим, а вважається таким, що був у використанні. Тому потрібна незалежна професійна оцінка генератора перед його продажем.

Зауважимо, що якщо покупцем є юридична особа або ФОП, такий покупець повинен виконати обов’язки податкового агента і утримати ПДФО та військовий збір. При виконанні вищенаведених умов ставка ПДФО буде 5%, а у противному разі – 18% як інші доходи відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ. У додатку 4ДФ до єдиної звітності такий інший дохід відображається з ознакою «127».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь