• Посилання скопійовано

Оподаткування щорічної перерви гіг-спеціаліста

У квітні 2023 року в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидент Дія. Сіті показав за КТН «10» нараховану щорічну перерву гіг-спеціалісту, оподаткування проведено як із винагороди. Це помилка? Які наслідки і варіанти вирішення?

ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. 4 –7 ст. 21 розд. V Закону №1667 гіг-спеціаліст має право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість такої перерви.

Виплати, з яких утримується ПДФО, з нарахованих виплат гіг-спеціалісту, за пільговою ставкою 5% визначені пп. 167.2 ПКУ.І серед них відсутня щорічна перерва,  оскільки згідно з гіг-контрактом, укладеним між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті у порядку передбаченому Законом №1667, щорічна оплачувана перерва не є складовою винагороди за виконані гіг-спеціалістом роботи (надані послуги), тому їїоподаткування ПДФО здійснюється за пп. 167.1 ПКУ у загальному порядку за ставкою 18 %.

Аналогічну думку з цього питання зазначає ГУ ДПС у Івано-Франківській області у роз’ясненні.

Якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидент Дія. Сіті відобразив утримання ПДФО із нарахованої суми щорічної перерви за пільговою ставкою 5%, замість 18%, відповідно сплатив меншу суму, то це потрібно виправляти за допомогою уточнюючого звіту. Виправлення треба відобразити двома рядками: в першому – вказується помилковий рядок із зазначенням у графі 10 ознаки «1»; у другому - правильний із зазначенням у графі 10 ознаки «0». Окрім того, потрібно доплатити різницю з ПДФО до бюджету.

У разі самостійного виправлення платником податків помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, платники податку звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пп. 50.1 ПКУ, та пені. Про це також наголошує і ГУ ДПС у Дніпропетровській області у своєму роз'ясненні.

 

ЄСВ

Платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці, визначені п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, які нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно доЗакону про оплату праці, та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас відповідно до ст. 3 КЗпП дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія. Сіті, визначеними Законом № 1667.

Особливі умови сплати ЄСВ платниками – резидентами Дія Сіті визначені ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, згідно з якими єдиний внесок для такого платника, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону №1667.

За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалісту виплачується винагорода, а оскільки дохід у вигляді щорічної оплачуваної перерви, яка згідно з гіг-контрактом укладена між гіг-спеціалістом та резидентом Дія. Сіті у порядку, передбаченому Законом №1667, не є складовою винагороди за виконання гіг-спеціалістом роботи (надання послуг), а дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія. Сіті, то такий дохід не є базою нарахування ЄСВ.

Аналогічної думки ГУ ДПС у Львівській області.

Отже, відображену резидентом Дія Сіті у квітні 2023 року в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ нараховану щорічну перерву гіг-спеціалісту за КТН «10», потрібно відсторнувати і нараховану базу і нарахований ЄСВ, тобто подати уточнюючу за даний період з КТН «3», оскільки на таку виплату не нараховується ЄСВ. Після прийняття уточнюючого звіту сплачена сума ЄСВ буде рахуватися якпереплата.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна виплатити наперед ПДФО та військовий збір?
    Юрособа надала фізособі житло в оренду з викупом, за які фізособа згідно з договором щомісяця сплачує орендну плату. Причому юрособа надала фізособі індивідуальну знижку, тож орендна плата сплачується з урахуванням такої знижки. Знижка (додаткове благо) оподатковується ПДФО і ВЗ. Чи можна достроково погасити заборгованість за ПДФО і ВЗ?
    25.07.2024322
  • ПДФО з працівників резидента Дія. Сіті без відповідності критеріям ч. 1 ст. 5 Закону №1667
    Підприємство набуло статус резидента Дія. Сіті з 23.02.2024 р., але не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667. За якою ставкою перерахувати/утримати ПДФО з доходів працівників, які перебувають із резидентом Дія. Сіті у трудових відносинах?
    17.07.202421
  • Ставка ПДФО при купівлі генератора у фізичної особи
    Підприємство купує генератор у фізособи. Фізособа має документи на генератор і фіскальний чек, який підтверджує ціну його придбання. Яку ставку ПДФО застосовувати – 18% чи 5%?
    03.07.202431
  • Лікарняний оплачений після звільнення: код сплати ПДФО
    Працівник звільнився 25.05.2024 р. З 15.05.2024 по 23.05.2024 р. у нього був відкритий лікарняний, який отримав статус "Готово до сплати" уже після звільнення. Бухгалтерія в червні 2024 р. нарахувала лікарняний звільненому працівнику. На який код бюджетної класифікації платити ПДФО з таких лікарняних: на рахунок зарплати (11010100) чи на рахунок інші, ніж зарплата (11010400)?
    28.06.202476
  • Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ
    За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?
    27.06.202424