• Посилання скопійовано

Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа

Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?

Частина 4 ст. 4 Закону №1667 передбачає, що для провадження господарської діяльності резидент Дія Сіті має право залучати працівників на підставі трудових договорів (контрактів), гіг-спеціалістів - на підставі гіг-контрактів відповідно до цього Закону, а також підрядників та виконавців, у тому числі фізичних осіб - підприємців, - на підставі інших цивільно-правових чи господарсько-правових договорів у порядку, визначеному законодавством.

Тому не дивно, що у резидента "Діяю Сіті" працює гіг-спеціаліст, який є підприємцем.

Поряд з цим, Закон №1667 не містить норм, які б заборонялигіг-спеціалісту паралельно бути підприємцем, але укласти гіг-контракт з резидентом Дія Сіті може тільки як фізична особа.

Про це йдеться у ЗІР, категорії «107.01.01».

В додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидентом Дія. Сіті відображена винагорода гіг-спеціалісту є правильною, оскільки вона такою і є. А те, що ця винагорода помилково перерахована на підприємницький рахунок, не означає, що потрібно уточнювати додаток 4ДФ.

Вважаємо, що в даній ситуації, варто зробити повернення коштів, як помилково перерахованих.

Отже, при виявленні помилкового перерахування коштів потрібно надіслати неналежному отримувачеві вимогу повернути суму переказу, зазначити дату перерахування коштів, точну суму і банківські реквізити платника для повернення коштів, а також строк для виконання вимоги.

Також і сам отримувач – ФОП може негайно повернути помилкові кошти на той рахунок, з якого вони прийшли, без отримання вимоги від платника.

Наостанок нагадаємо, що банки використовують різні балансові рахунки для проведення операцій клієнтів (див. План рахунків банку), зокрема, рахунок 2600 - кошти на вимогу суб’єктів господарювання, а рахунок 2620 – кошти на вимогу фізичних осіб. Тому якщо номер рахунку починається з цифр 2600 –  то це рахунок ФОПа, а якщо з цифр 2620 – це рахунок фізичної особи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна виплатити наперед ПДФО та військовий збір?
    Юрособа надала фізособі житло в оренду з викупом, за які фізособа згідно з договором щомісяця сплачує орендну плату. Причому юрособа надала фізособі індивідуальну знижку, тож орендна плата сплачується з урахуванням такої знижки. Знижка (додаткове благо) оподатковується ПДФО і ВЗ. Чи можна достроково погасити заборгованість за ПДФО і ВЗ?
    25.07.2024322
  • ПДФО з працівників резидента Дія. Сіті без відповідності критеріям ч. 1 ст. 5 Закону №1667
    Підприємство набуло статус резидента Дія. Сіті з 23.02.2024 р., але не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667. За якою ставкою перерахувати/утримати ПДФО з доходів працівників, які перебувають із резидентом Дія. Сіті у трудових відносинах?
    17.07.202421
  • Ставка ПДФО при купівлі генератора у фізичної особи
    Підприємство купує генератор у фізособи. Фізособа має документи на генератор і фіскальний чек, який підтверджує ціну його придбання. Яку ставку ПДФО застосовувати – 18% чи 5%?
    03.07.202431
  • Лікарняний оплачений після звільнення: код сплати ПДФО
    Працівник звільнився 25.05.2024 р. З 15.05.2024 по 23.05.2024 р. у нього був відкритий лікарняний, який отримав статус "Готово до сплати" уже після звільнення. Бухгалтерія в червні 2024 р. нарахувала лікарняний звільненому працівнику. На який код бюджетної класифікації платити ПДФО з таких лікарняних: на рахунок зарплати (11010100) чи на рахунок інші, ніж зарплата (11010400)?
    28.06.202476
  • Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ
    За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?
    27.06.202424