• Посилання скопійовано

Як оподаткувати винагороду за перемогу у дитячому конкурсі?

Юрособа, платник ЄП 5%, організувала дитячий конкурс. За результатами конкурсу належить оплатити (10 тис. грн) навчання дітей-переможців у будь-якому вибраному ними гуртку. Кошти перераховуються безпосередньо на поточний рахунок закладу (гурток, спортивна школа тощо). Призначення платежу приблизно таке: за абонемент Сидоренка Івана. Чи виникає ПДФО та ВЗ з таких виплат (кошти перераховуються юрособі, але додаткове благо виникає у дитини)?

За умовами запитання юрособа бере на себе обов’язок оплатити навчальні послуги (дитячі гуртки, спортивні школи тощо) для дитини – переможця конкурсу. При цьому оплата відбувається виключно на користь надавача таких послуг, а не фізособі – самій дитині або її батькам. Переможець конкурсу визначається юрособою без ідентифікації його особи за документами та без отримання від неї інформації про її ІПН. Натомість фізособа повідомляє організатору конкурсу, від кого вона хоче отримати освітню послугу. Навіть якщо у призначенні платежу зазначається ім’я та прізвище дитини, яка отримує навчальні послуги, юрособа не отримує інформацію про ІПН фізичної особи, яка отримала цей дохід (самої дитини або її батьків). А це унеможливлює оподаткування такої винагороди.

Якщо виходити з того, що персоніфікація переможця неможлива, зокрема з причини небажання переможця надавати свої персональні дані юрособі-організатору, то можна сказати, що й оподатковуваний дохід у фізособи тут не виникає. А раз так, то оплату на користь суб’єкта господарювання за надання навчальних послуг юрособа може просто списати на інші операційні витрати – Дт 377 Кт 311 – оплата, Дт 949 Кт 377 – списання витрат, не персоніфікувати дохід та не нараховувати ПДФО та ВЗ з доходу фізособи. На оподаткування юрособи єдиним податком ця операція не впливає.

Проте у податківців можлива інша думка щодо можливості персоніфікації нагороди за перемогу у конкурсі. Якщо проводиться конкурс і визначається конкретна фізособа-переможець, то цього переможця однозначно можна ідентифікувати, якщо докласти до цього зусиль. Одного тільки небажання персоніфікувати особу-отримувача недостатньо для того, щоб не сплачувати ПДФО та ВЗ. 

Щоб не було непорозумінь з учасниками з приводу небажання переможця надавати персональну інформацію для ідентифікації, цю вимогу можна прописати в умовах конкурсу, з якими повинні бути знайомі всі учасники, і надавати винагороду тільки після отримання необхідної інформації для її оподаткування.

У пп. 170.6 ПКУ визначені правила оподаткування виграшів та призів, але не будь-яких, а тільки таких, які відповідають вимогам цього підпункту. А саме, пп. 170.6 ПКУ стосується виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті. В даному випадку конкурс не підпадає під ці ознаки, тому цей пункт ПКУ не застосовується.

Отже, винагорода переможця даного конкурсу за умови його ідентифікації буде оподатковуватися ПДФО та ВЗ як додаткове благо відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Оскільки в даному випадку винагорода надається переможцю не у грошовій формі, а у формі оплати послуг третіх осіб, це негрошовий дохід для самого переможця. Далі, якщо у фізособи немає іншого грошового доходу від цього податкового агента, виникає питання, за рахунок чого сплачувати ПДФО та ВЗ. Ця проблема не нова, але й досі не вирішена – див. нашу публікацію тут.

Як варіант, можна встановити винагороду у грошовій формі за умови її цільового використання виключно на оплату навчальних послуг, збільшити розмір самої винагороди, утримати з такої збільшеної суми ПДФО та ВЗ, а решту перерахувати СГ – постачальнику освітніх послуг (див. таблицю). Не зайвим буде отримати від переможця заяву, у якій він просить перерахувати суму винагороди, яка залишається після оподаткування, на користь того чи іншого надавача навчальних послуг.

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Нараховано грошову винагороду переможцю конкурсу

949

685

12422,36

Утримано ПДФО

685

641

2236,02

Утримано ВЗ

685

642

186,34

Перераховано оплату за  навчальні послуги суб’єкту господарювання – за заявою переможця

377

311

10000,00

Зараховано оплату в рахунок винагороди переможця

685

377

10000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.20249
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202432
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202425
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024156
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435