• Посилання скопійовано

Як подати заяву для застосування ПСП?

Як заповнюється працівником заява на застосування ПСП в залежності від розміру пільги? При яких граничних обсягах доходу застосовується ПСП?

Шаблон заяви, яку має подати працівник своєму роботодавцю для отримання ПСП, ми наводили тут. Зокрема, у заяві необхідно зазначити:

  1. пункт ПКУ, яким передбачено надання конкретного виду пільги;
  2. перелік документів, що надаються разом з заявою для отримання ПСП відповідного розміру. Перелік документів, які необхідно подати разом з заявою для отримання кожного виду ПСП, ми наводили тут.
  3. ПІБ, дата та підпис працівника.

Тобто заява у всіх випадках заповнюється однаково з різницею лише у номері підпункту (пп. 169.1.1 – 169.1.4 ПКУ), згідно з яким надається конкретний вид ПСП та переліку документів яка подаються разом з заявою.

 

Граничний розмір доходу для застосування ПСП

Майже для всіх категорій ПСП граничний обсяг доходу для її застосування у 2020 році становить 2940 гривень. Виключення становлять лише ПСП за пп. 169.1.2 ПКУ та пп. «а» і «б» пп. 169.1.3 ПКУ. В таким випадках граничний обсяг доходу для застосування ПСП розраховується як 2940 грн, помножена на кількість дітей.

Наприклад, якщо в сім’ї особи три дитини, то один із батьків має право на ПСП у розмірі 3153 гривень за умови, що сума його доходу за цим місцем роботи не перевищує 8820 гривень.

Право на ПСП виникає у працівника починаючи з місяця, в якому було подано відповідну заяву (це може бути і місяць прийняття на роботу). У місяці звільнення роботодавець також застосовує ПСП до доходу працівника, однак необхідно враховувати, що грошова компенсація за невикористану відпустку включається до складу місячного з метою застосування ПСП.

Таким чином, ПСП у 2020 році може бути застосована у разі, якщо сума доходу фізособи за цим місцем роботи не перевищує 2940 гривень (або ж 2940 * кількість дітей у визначених випадках), наприклад, це може бути неосновне місце роботи, або випадки коли працівник працює не повний робочий день.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202467
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488