• Посилання скопійовано

Заборгованість ФОПа перед підприємством, якщо минув строк давності: які наслідки?

Підприємство надало послугу ФОП на суму 7 тис. грн, за яку він не розрахувався. Строк позовної давності минув. На момент закінчення позовної давності ФОП знявся з реєстрації як підприємець. Що з ПДФО при списанні боргу, якщо врахувати, що боржник припинив бути ФОПом? Як відобразити в формі №1ДФ?

Бухоблік списання безнадійної дебіторської заборгованості залежить від того, чи створювався під таку заборгованість резерв сумнівних боргів (далі — РСБ). У даному випадку заборгованість грошова (тобто фінансовий актив), а тому під неї повинен був формуватися РСБ (ще в періоді виникнення перших сумнівів у погашенні заборгованості). Не створювати цей резерв мають право  підприємства, що складають спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (ф. № 1-мс і № 2-мс).

Враховуючи це, списання заборгованості виглядає так:

  • Дт 38 — Кт 36, 37 — на суму заборгованості в межах суми РСБ;
  • Дт 944 — Кт 36, 37 — на суму заборгованості, що перевищує РСБ.

 

Податковий облік 

У цій ситуації в малодохідного підприємства бухобліковими проведеннями все й обмежиться. А ось високодохідні підприємства в податково-прибутковому обліку коригують бухгалтерський фінрезультат на податкові різниці за пп. 139.2 ПКУ.

Для цього сформований у бухобліку фінрезультат:

1) збільшують на суму бухгалтерських витрат:

  • на формування РСБ;
  • від списання дебіторської заборгованості понад суму РСБ;

2) зменшують на суму:

  • коригування РСБ відповідно до П(С)БО (МСФЗ), на яку збільшився фінрезультат до оподаткування;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного РСБ). При цьому, що важливо, у зменшуючому коригуванні бере участь тільки дебіторська заборгованість, яка відповідає «безнадійним» ознакам з пп. 14.1.11 ПКУ.

У даному випадку строк давності минув. Така заборгованість визнається безнадійною згідно з пп. «а» пп. 14.1.11 ПКУ.

 

ПДФО та ВЗ

Щодо зобов’язання з утримання ПДФО/ВЗ і декларування доходу фізособи: передусім підприємству потрібно переконатися в статусі боржника.

На який момент?  Жодного доходу фізособі не виплачується, але в даному випадку фізособа отримує дохід у вигляді списаної заборгованості за ЦПД, за якою минув строк позовної давності. На момент закінчення строку позовної давності і з’ясовуємо статус контрагента.

Отже,  боржник — уже звичайний громадянин. Цю ситуацію регулює пп. 164.2.7 ПКУ

Згідно із цією нормою, списана заборгованість у сумі, що дорівнює у 2020 році 1051 грн (50% місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного року), не обкладається ні ПДФО, ні ВЗ.

Якщо ж сума списаної заборгованості перевищує неоподатковувану межу (1051 грн), то сума перевищення ввійде до бази обкладення ПДФО і ВЗ. Причому сплатити ПДФО і ВЗ із такого доходу зобов’язана фізособа самостійно за підсумками річного декларування (пп. 164.2.7 ПКУ). Підприємству з такої фізособи нічого утримувати і перераховувати не потрібно.

Проте функції податкового агента підприємству в цьому випадку буде виконати потрібно. Але тільки в частині відображення такого доходу у формі №1ДФ.

Неоподатковувану частину списаної заборгованості строком позовної давності, що минув (у 2020 році — 1051 грн), показуємо з ознакою доходу «194», а оподатковувану — з ознакою «107» (див. роз’яснення в категорії 103.25, ЗІР ). Графи 4 і 4а не заповнюються. Дані про такого боржника повинні потрапити до форми №1ДФ, яка подається за квартал, у якому минув строк позовної давності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202420
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024134
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434