• Посилання скопійовано

Навчання працівників щодо роботи у програмі: оподаткування

Підприємство придбало нове програмне забезпечення для використання у госпдіяльності, яке потребує спеціальних знань працівників. Тому було укладено договір із фізособою-підприємцем, який проводить відповідне навчання. Чи є таке навчання додатковим благом працівників? Як відобразити в обліку?

Так, таке навчання є додатковим благом працівників й його слід відобразити в формі №1ДФ за ознакою «126». Детальніше далі.

ПДФО і ВС. Згідно зі ст. 165 ПКУ не включаються до складу оподатковуваного доходу фізичної особи (працівника):

  • або кошти, сплачені роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищують у 2019 році – 12 519 грн за кожний повний/неповний місяць навчання підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (пп. 165.1.21 ПКУ);
  • витрати роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника відповідно до закону (пп. 165.1.37 ПКУ).

На замітку!
Відповідно до ст. 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» строк дії кваліфікаційного сертифіката для осіб, які не мають перерви в роботі за фахом понад три роки та підвищують кваліфікацію відповідно до законодавства не рідше ніж один раз на п’ять років, не обмежується. Тобто розуміємо, що галузевими нормами в інженерно-конструкторській діяльності має бути передбачено підвищення кваліфікації раз на 5 років.

Таким чином, немає оподатковуваного доходу фізособи, якщо кошти за навчання бути сплачені на користь вітчизняних ВНЗ чи ПТНЗ або ж підвищення кваліфікації працівника передбачено на законодавчому рівні. В протилежному випадку оплата такого навчання є додатковим благом працівників.

З огляду на те, що послуги із навчання надає ФОП, який не є ні ВНЗ, ні ПТНЗ, а навчання потрібне для того, аби працівники могли користуватися новим програмним забезпеченням, то навряд чи таке навчання є підвищенням кваліфікації, яке урегульовано на законодавчому рівні, то вважаємо, що оплата навчання працівників є їх додатковим благом.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ).

Також зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX Перехідних положень ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб і військового збору до бюджету здійснюються в порядку, установленому ст. 168 Кодексу.

Ставки оподаткування – 18% та 1,5% відповідно. При цьому, оскільки дохід надається у негрошовій формі, з метою оподаткування ПДФО до суми доходу застосовується так званий "натуральний" коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ. Він застосовується лише при визначенні об’єкта оподаткування ПДФО.
У формі №1ДФ такий дохід відображається за ознакою «126».

На замітку!
Сума витрат роботодавця, понесених ним у зв'язку з направленням працівників для проходження початкової підготовки та перенавчання у сертифікованому навчальному центрі, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах (ІПК від 05.11.2018 р. №4695/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Крім цього, вважаємо за необхідне зауважити наступну інформацію.

Відповідно до роз’яснення у підкатегорії 103.04 ресурсу «ЗІР» щодо участі працівника у семінарах та конференціях зауважували наступне.

У визначенні Українського юридичного термінологічного словника семінар - це форма групової роботи за участю запрошених, мета якої обмін інформацією з певної теми. Конференція - це великі засідання тривалістю один чи декілька днів, присвячені одному ключовому питанню або темі, поділеним на вужчі питання. Участь у семінарах (конференціях) передбачає отримання інформаційно-консультаційних послуг на підставі укладеного договору з організатором семінару (конференції).

Таким чином, у разі якщо запрошеною стороною семінару (конференції) та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа або ФОП  (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума сплачена юридичною особою або ФОП (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) не є доходом такого працівника та об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Водночас якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник як фізична особа, то суму, сплачену юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий таким працівником у вигляді додаткового блага, який включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується за ставкою 18%.

Тож, якщо оформити відносини із навчання як інформаційно-консультативні послуги, отримувачем яких є підприємство, інтереси якої представляє працівник, то ДПС говорять про відсутність оподатковуваного доходу у фізосіб.

ЄСВ. Витрати на навчання працівників не належать до фонду заробітної плати та не є об'єктом для нарахувань та утримань внесків на пенсійне і соціальне страхування (п. 3.10, 3.24 Інструкції №5, п. 9, 11 р. ІІ Переліку №1170).

На останок нагадаємо, що ПДФО та ВС утримуються за рахунок доходу фізособи та із суми такого доходу згідно з ст. 168.1.1 Кодексу, тому нараховані податки можна утримати із заробітної плати працівника. В іншому випадку (тобто у разі сплати податків за рахунок коштів підприємства) податківці говорять, що така фізособа отримує додаткове благо у вигляді сплаченого податкового зобов’язання замість неї (підкатегорія 103.02 ресурсу «ЗІР»). Детальніше про цю ситуацію ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024272
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202471
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202491
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241461