• Посилання скопійовано

Безкоштовна роздача квитків на відвідування культурно-масових заходів

Підприємство для встановлення дружніх відносин із клієнтами-лікарями безкоштовно роздає по 2-3 квитки на новорічні заходи на відділення лікарня як подарунок. Вартість одного квитка 250-500 грн. Хто з лікарів користувався квитками і чи користувався взагалі, невідомо. Які особливості оподаткування ПДФО та ВС такого дарунку?

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ  з метою оподаткування ПДФО не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, якщо в 2019 році вартість подарунка, який надається суб’єктом господарювання фізособі, не перевищує 1043,25 грн (4173 грн х 25%), то його вартість не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором.

Про це ми вказувати також тут https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/59367

Якщо ж вартість дарунку є більшою за 1043,25 грн, то сума перевищення оподатковується ПДФО 18% (з натуркоефіцієнтом) та 1,5% ВС (без натуркоефіцієнту). Неоподатковувана частина подарунку відображається у формі 1ДФ за кодом «160», а оподатковувана – «126» (ІПК від 27.11.2019 р. N 1559/ІПК/26-15-04-01-18, підкатегорія 103.25 ресурсу «ЗІР»[1]).

Та в будь-якому разі аби відображати дохід в формі 1 ДФ нехай й не оподатковуваного (адже вартість подарунку - квитка менше 1043,25 грн для однієї особи), такий дохід має бути персоніфікований. Якщо персоніфікації немає – то немає що й вказувати у формі 1ДФ.

Податківці у підкатегорії 103.23 ресурсу «ЗІР»[2] роз’яснюють, що якщо під час проведення рекламної акції здійснюється розповсюдження рекламного товару, а споживачами реклами є невизначене коло платників податку, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб – споживачів таких рекламних заходів та, відповідно, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Разом з тим, якщо в період проведення рекламної акції надаються подарунки, отримувачами яких є конкретні особи, то вартість таких подарунків є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб з урахуванням обмежень, встановлених п.п. 165.1.39 ПКУ.

В той же час податківці мовчать щодо невизначеного кола осіб та наявність конкретних фізосіб-отримувачів у роз’яснені щодо роздачі подарункових сертифікатів – та просто констатують: «Якщо юридична особа надає подарункові сертифікати фізичним особам, то вартість таких сертифікатів включається до загального місячного (річного) доходу платника податку як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18 відс. у джерела виплати з урахуванням вимог п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України» (підкатегорія 103.02 ресурсу «ЗІР»[3]).

Вважаємо, що у ситуації, описаній у питанні, ЮО має виконати функції податкового агента у вигляді відображення доходу фізособи у формі 1ДФ за ознакою «160», адже вартість дарунку менше 1043,25 грн (тобто утримання ПДФО та ВС не має місце), якщо коло отримувачів квитків є персоніфіковане. При цьому, не важливо – скористалася подарунком фізособа чи ні.

Якщо ж персоніфіції немає – й відповідно такі квитки роздаються невизначеному колу осіб, то у відображати такі дарунки у формі 1ДФ не потрібно.

 

 



[1] Яким чином оподатковується ПДФО та за якою ознакою доходу відображається в податковому розрахунку за ф. 1ДФ вартість подарунків не в грошовій формі, отриманих ФО від ЮО або ФОП?

[2] Чи є об’єктом оподаткування ПДФО вартість подарунків, що роздаються відвідувачам під час проведення рекламної акції?

[3] Яким чином оподатковуються ПДФО подарункові сертифікати, подаровані ЮО на користь ФО?

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.20249
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202433
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202425
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024158
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435