• Посилання скопійовано

Як заповнити декларацію про майновий стан та доходи при прощенні боргу?

ФОП на ІІ групі ЄП отримав штраф від постачальника комунальних послуг (12 тис. грн). ФОП не сплатив цей штраф. Постачальник прислав листа, що списав заборгованіть 30.09.2019 р. і що відповідно до пп. "д" пп. 164.2.17 ПКУ суму прощеного боргу буде включено до форми №1ДФ. Як тепер діяти ФОПу?

Відповідно до абз. 1 пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включається основна сума боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Кредитор зобов’язаний повідомити платника ПДФО – боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників ПДФО, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.

Боржник самостійно сплачує ПДФО з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

За результатами такого повідомлення, що отримане у 2019 році,  фізособа – боржник повинен подати річну податкову декларацію за 2019 рік. Строк подання декларації – до 1 травня 2020 року (пп. 49.18.4 ПКУ).

У декларації слід заповнити розділ ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу». Суму прощеного боргу (12 000 грн) та суму ПДФО (12 000 * 18% = 2160 грн)  і військового збору (12 000 * 1,5% = 180 грн), що належать до сплати, слід навести в рядку 10.10 цього розділу, у графах 3, 6 та 7 відповідно.

Таким чином, у рядку 10.10 буде відображено:

  • У графі 3 наводиться сума прощеного боргу - 12 000 грн;
  • графи 4 та 5 не заповнюються;
  • у графах 6 та 7  зазначаються суми ПДФО (2160 грн) та військового збору (180 грн) з суми прощеного боргу.

За наявності відповідних доходів заповнюються також і інші рядки розділу ІІ, а підсумкові дані наводяться в рядку 10.

Далі, у рядках 11 та 11.1 розділу ІІІ «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» наводиться загальна сума річного доходу за 2019 рік, що оподатковується єдиним податком.

У розділі ІV, рядку 12, виводиться загальна сума річного доходу (рядок 10 + рядок 11).

У розділі V, рядку 13  наводиться загальна сума податкових зобов'язань з ПДФО (графа 6 рядка 10).

У рядку 18.1  наводиться сума  податкових зобов'язань з ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податків за результатами звітного (податкового) року  (додатне значення (рядок 13 - рядок 14 - рядок 15 - рядок 16 - рядок 17)).

У рядку 19.1 наводиться сума податкових зобов'язань з військового збору, що підлягає сплаті до бюджету  самостійно платником податків за результатами звітного (податкового) року (графа 7 рядка 10).

Додатки до декларації в даному випадку не подаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202421
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024110
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202430
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024629