• Посилання скопійовано

Закупівля продукції тваринництва у фізосіб

ФОП-платник ІІ групи ЄП здійснює закупівлю у населення шкіри кроликів, лисиць тощо. Як правильно оформити первинні документи? Які документи має пред'явити здавач у 2019 році? У якому випадку виникають зобов'язання зі сплати ПДФО та військового збору?

При закупівлі продукції тваринництва діють інші правила, ніж при закупівлі продукції рослинництва.

Відповідно до пп. 165.1.24 ПКУ, при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи:

  1. не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Такі фізособи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок;
  2. у разі, коли сума отриманого доходу протягом року перевищує встановлений розмір, фізособа зобов’язана надати контролюючому органу за місцем податкової адреси довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва:
  • якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
  • якщо фізособою не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Отже, фізособі потрібно дотримуватися таких вимог:

  • у випадку продажу тільки власної  продукції тваринництва подавати довідку про наявність земельних ділянок податковому агенту не потрібно;
  • здійснювати продаж товарів групи УКТ ЗЕД, зазначених у пп. 165.1.24 ПКУ, зокрема, група 41 УКТ ЗЕД - це шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена;
  • у 2019 році річний неоподатковуваний дохід від продажу становить - 208 650 грн;
  • якщо у 2019 році дохід за рік перевищує 208 650 грн, то фізособа повинна підтвердити самостійне вирощування продукції довідкою довільної форми від сільради. У цьому випадку оподаткуванню ПДФО та військовим збором підлягає дохід, який перевищує граничну суму;
  • якщо походження продукції не підтверджено, то у випадку перевищення граничної суми доходу, такі доходи повністю підлягають оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

Із зазначених вимог, робимо висновок, що податковий агент (особа яка закуповує продукцію) повинен відобразити нарахований та виплачений дохід у формі №1ДФ з ознакою доходу "179" (без утримання податків). ПДФО та військовий збір сплачує фізособа самостійно і декларує такі суми у своїй декларації про майновий стан.

Отже, під час закупівлі продукції податковий агент, зокрема, ФОП-платник ЄП ІІ групи, зацікавлений підтвердити свої дії щодо неутримання ПДФО та військового збору при випалаті доходу фізособі за такою операцією. А саме відобразити у формі № 1ДФ з відповідною ознакою доходу.

Таку операцію можна оформити двосторонніми актами:

  • закупівельним актом, який застосовується у випадках, коли сільгосппродукція придбавається в однієї особи (форма затверджена наказом Мінекономіки №157, додаток 5 є рекомендованим, але можна розробити власну форму);
  • закупівельними відомостями (затвердженої форми такої відомості також не має, проте цей документ належить до касових документів згідно з пп. 11 п. 3 Положення №148).

У цих документах потрібно вказати прізвища здавальників, їх адреси, обсяги зданої продукції, зокрема, УКТ ЗЕД (щоб забезпечити підтвердження щодо неутримання ПДФО та військового збору), а також суму виплаченої готівки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202458
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024625
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202487