• Посилання скопійовано

Придбання телефону за власні кошти та оплата спортзалу для працівника: які наслідки з оподаткування?

Працівник придбав телефон за власні кошті, про що склав авансовий звіт. Чи потрібно сплатити ПДФО та військовий збір щодо такої операції? Працівнику також оплачено спортзал. На цю оплату отримано податковий кредит. Чи потрібно сплатити ПДФО, військовий збір та нарахувати умовні зобов’язання з ПДВ?

Щодо першого питання податківці переконані, що в цьому випадку потрібно сплачувати ПДФО та військовий збір. Попри рішення адмінсудів та Верховного Суду, податківці продовжують наполягати на сплаті ПДФО та військового збору в таких випадках. Докладніше про все це – у наших новинах тут та тут>>

Отже, в даному випадку кожне підприємство має самостійно вирішувати – чи йому діяти за вказівками ДФСУ, чи враховувати позицію судів та бути готовими відстоювати її під час перевірок.

Щодо другого питання зазначимо, що оплата спортзалу для працівника – це його додаткове благо у негрошовій формі на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, то сума ПДФО обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ – з «натуральним» коефіцієнтом. Військовий збір обчислюється без застосування п. 164.5 ПКУ.

Відповідно до пп. «г» п. 198.5 ПКУ підприємство - платник ПДВ зобов'язане нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ у разі, якщо придбані послуги використані в операціях, що не є господарською діяльністю такого платника ПДВ. У даному випадку оплата спортзалу для працівника не є госпдіяльністю його роботодавця, а отже, на вартість такої оплати потрібно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.

Більш докладно про це читайте у наших публікаціях туттут та тут>>

З метою оподаткування податком на прибуток сума оплати вартості спортзалу (без врахування ПДВ) та сума нарахованих зобов’язань з ПДВ включаються до складу інших операційних витрат Дт 949 Кт 631, 641/ПДВ та зменшують фінрезультат до оподаткування.  Коригування фінрезультату для даного випадку нормами ПКУ не передбачені, а пп. 140.5.10 ПКУ  в даному випадку не діє, адже там є виключення для фізосіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202467
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488