• Посилання скопійовано

Повернення орендної плати: як відобразити в звіті №1ДФ?

У 2017 р. фізособа (пайовик) отримала орендну плату за три роки наперед. Дохід та його оподаткування було відображено у формі №1ДФ за ІІІ квартал 2017 р. У ІІ кварталі 2018 р. фізособа (пайовик) повернула суму доходу, отриману у ІІІ кварталі 2017 р., і заключила договір емфітевзису на 50 років та отримала дохід. Як відобразити у формі №1ДФ повернення коштів та ПДФО, а також нарахування доходу?

«Вісник. Офіційно про податки» нагадує, що згідно з пп. 163.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім доходів, визначених ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Порядком №4 визначено порядок заповнення та подання податковими агентами форми №1ДФ, а також проведення коригувань.

Дані зазначеної форми свідчать про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

При цьому у разі проведення підприємством у бухгалтерських звітах повернення фізичною особою коштів, зокрема орендної плати, у II кварталі 2018 р. у формі №1ДФ зазначається сума на повернення за ознакою доходу «106».

Отже, у розділі І у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається Х грн зі знаком «–»; графі 3 «Сума виплаченого доходу» — Х грн зі знаком «–»; графі 4а «Сума нарахованого податку» — Х грн зі знаком «–»; графі 4 «Сума перерахованого податку» — Х грн зі знаком «–».

Водночас дохід, отриманий платником податку від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення у користування (емфітевзис), відображається податковим агентом у формі №1ДФ за ознакою доходу «127».

Так, при нарахуванні доходу у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається Х грн; графі 3 «Сума виплаченого доходу» — Х грн; графі 4а «Сума нарахованого податку» — Х грн; графі 4 «Сума перерахованого податку» — Х грн.

У рядку «Військовий збір» розділу II форми  №1ДФ загальна сума нарахованого доходу з урахуванням зменшення на суму повернення — Y грн (графа 3a); загальна сума виплаченого доходу також зменшується на суму повернення — Y грн (графа 3); у графі 4а «Сума нарахованого податку» — з урахуванням зменшення на суму повернення збору — Y грн, графі 4 «Сума перерахованого податку» — з урахуванням зменшення на суму повернення збору — Y грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    Сьогодні 13:2010
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024124
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434