• Посилання скопійовано

Які податки та збори потрібно сплатити при купівлі об’єкта нерухомого майна?

Юрособа купує у іншої юрособи об'єкт нерухомого майна – АЗС. Які податки, крім ПДВ та податку на прибуток, сплачують юрособи (пенсійний збір, військовий збір)?

Пенсійний збір – 1% від вартості АЗС, зазначеної в договорі

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. №400/97-ВР платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, зокрема, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, які придбавають нерухоме майно.

Пенсійний збір не сплачують:

  • державні підприємства, установи і організації, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів;
  • установи та організації іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Об’єктом оподаткування є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна (ст. 2 Закону №400).

Ставка пенсійного збору – 1% від об’єкта оподаткування (ст. 4 Закону №400).

 

Військовий збір при придбанні нерухомості юридичні особи не сплачують

Відповідно до пп. 16-1  підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ платниками військового збору є особи, визначені пп. 162.1 ПКУ – тобто фізособи, платники ПДФО. Оскільки юридична особа не є платником ПДФО, вона не є платником і військового збору.

Станом на дату підготовки цієї консультації законопроєкт №11416-д готується до ІІ читання. Зараз у ньому немає пропозицій щодо впровадження військового збору при придбанні нерухомості юридичними особами.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь