• Посилання скопійовано

Як платити податки з грошових переказів на рахунок фізособи від родичів та інших фізосіб?

Чоловік переказує кошти зі своєї картки своїй дружині (родичі першого ступеня споріднення) або робить платіж зі свого рахунку на рахунок своєї дружини за реквізитами IBAN. Чи підлягають такі доходи оподаткуванню? Чи є різниця між способом переказу коштів (з картки на картку чи за реквізитами IBAN) для оподаткування? Чи обмежується загальна сума таких переказів? Чи підлягають декларуванню такі суми, отримані дружиною?

За загальним правилом кошти, які фізособа отримує безоплатно від інших осіб, є її доходом у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна відповідно до пп. 164.2.10 ПКУ. Порядок оподаткування дарунків визначений ст. 174 ПКУ. Спадщина і дарунки для цілей оподаткування – це одне й те ж (пп. 174.6 ПКУ). У підпункті «ґ» пп. 174.1 ПКУ зазначено такий вид дарунка, як готівка або кошти, що зберігаються на рахунках дарителя, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах.

Безготівковий переказ коштів може відбуватися як за номером рахунку у форматі IBAN, так і за номером картки, яка прив’язана до цього рахунка. Ці способи переказу коштів є ідентичними – кошти в будь-якому випадку будуть зараховані на рахунок отримувача, до якого випущена картка, незалежно від того, чи скористався платник номером рахунку або номером картки.

Згідно з пп. 174.2 ПКУ об’єкти дарування можуть оподатковуватися ПДФО за однією з трьох ставок – 0%, 5% або 18% - див. таблицю.

Ставки ПДФО для оподаткування коштів, отриманих як дарунок від іншої фізособи

Платник (даритель)

Ставка ПДФО

Ставка військового збору

Член сім’ї першого та другого ступенів споріднення. Перший ступінь споріднення – це батьки, чоловік або дружина, діти  фізичної особи, у тому числі усиновлені. Другий ступінь споріднення – рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки (пп. 14.1.263 ПКУ)

Нульова ставка

Не оподатковується

Фізособа – резидент України, яка не є членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення

5%

1,5%*

Будь-яка фізособа-нерезидент, в тому числі і родич будь-якого ступеня спорідненості. В цьому випадку родинні зв’язки до уваги не беруться

18%

1,5%*

*) З 1 жовтня 2024 р. планується підвищення ставки ВЗ до 5%. Але закон остаточно ще не прийнято – див. нашу аналітику.

Відповідно до пп. 174.3 ПКУ особами, відповідальними за сплату ПДФО до бюджету, є особи, які отримали грошові кошти, тобто за сплату податку з отриманих коштів відповідальний сам отримувач. Теж саме стосується і військового збору.

Якщо кошти отримані від родичів першого та другого ступеня спорідненості – резидентів, то вони підпадають під нульову ставку ПДФО, не оподатковуються військовим збором, відповідно, подавати декларацію та сплачувати податки не потрібно. Немає обов’язку самостійно надавати податківцям докази споріднення, ці докази знадобляться лише тоді, коли раптом від податківців будуть запитання щодо оподаткування отриманих коштів.

Якби кошти були б отримані, приміром, від резидентів – двоюрідного брата, тітки чи дядька, племінника, колеги, друга чи подруги тощо, вони будуть оподатковуватися ПДФО за ставкою 5% і військовим збором. А наприклад, перекази від чоловіка, який є нерезидентом, оподатковуються вже за повною ставкою ПДФО 18% та військовим збором.

Згідно з пп. 174.3 ПКУ фізособа, яка отримувала оподатковувані доходи, за оподаткування яких відповідає вона сама, зобов’язана подати річну декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, що настає за звітним, і включити до цієї декларації оподатковувані (тобто якщо була застосована ставка ПДФО 5% або 18% та оподатковано ВЗ) надходження грошових коштів від інших осіб, а також розрахувати суму ПДФО та військового збору до сплати. Строк подання декларації визначений пп. 49.18.4 ПКУ, а порядок її подання – ст. 179 ПКУ. Сплатити ПДФО та ВЗ потрібно до 1 серпня року, що настає за звітним – так вимагає пп. 179.7 ПКУ.

Сума переказів нормами ПКУ не обмежується, але переказ може потрапити під фінансовий моніторинг банку – див. нашу новину тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»