• Посилання скопійовано

Земельний податок у ФОПа на ЄП за ділянки, які він використовує у підприємницькій діяльності

ФОП на ЄП ІІ групи придбав в 2018 році будівлю та земельну ділянку для підприємницької діяльності, але форму №20-ОПП не подав. У 2024 році ДПІ нарахувала ФОПу земельний податок за період з 2018 по 2024 рр. Чи дійсно ФОП зобов'язаний сплатити цей податок при тому, що він вже подав форму №20-ОПП?

Об’єкти, які не оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 2020 року по 2024 рік, зокрема, це:

  • об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках; 
  • будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;
  • будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (пп. «е», «є», «ж» пп. 266.2.2 ПКУ).

Об’єкти, які не оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 2018 року по 2020 рік, зокрема, це:

е) об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках; 

є) будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;

ж) будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (пп. 266.2.2 ПКУ).

Таким чином, для застосування пільги зі сплати податку на нерухомість суб’єктом господарювання – власником об’єкта нерухомості (будівлі промисловості) такий об’єкт нерухомості має одночасно відповідати таким ознакам:

  • будівля промисловості має відповідати (бути класифікована) групі «Будівлі промисловості та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000;
  • будівля промисловості має використовуватися суб’єктом господарювання протягом звітного (податкового) періоду за призначенням у господарській діяльності;
  • основний вид діяльності суб’єкта господарювання згідно з реєстраційними даними має бути класифікований у секціях В-F КВЕД ДК 009:2010;
  • будівля промисловості (у т.ч. її частина) протягом звітного (податкового) періоду не має бути здана в оренду, лізинг, позичку іншим суб’єктом господарювання (починаючи з 2020 року).

Щодо земельного податку, то відповідно до пп. 269.1.1.1 ПКУ, платниками плати за землю є, зокрема, власники земельних ділянок, земельних часток (паїв).

При цьому, платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку І-ІІІ груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку ІУ групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва - пп. 4 п. 297.1 ПКУ.

Отже, звільняється від сплати земельного податку (в т. ч. обов’язку нарахування, подання податкової звітності із земельного податку) ФОП – платник єдиного податку:

  • І-ІІІ груп - за земельні ділянки, що використовуються такою особою за призначенням для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування). Відповідно, у разі перевірок ФОПи-платник єдиного податку І-ІІІ груп єдиного податку мають мати відповідний код КВЕД (провадження саме госпдіяльності на цій земельній ділянці) та документи про право власності/оренди на таку земельну ділянку.

Щодо форми №20-ОПП, то факт неподання такого повідомлення до податкових органів не може впливати на можливість скористатись таким ФОПом правом на пільгу та не сплачувати податок за таку земельну ділянку, оскільки такі пільги (звільнення від сплати)  встановлюються Податковим кодексом України.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь