• Посилання скопійовано

Юрособа-нерезидент продає частку в статутному капіталі резидента фізичній особі

Фізособа-резидент планує придбати частку в статутному капіталі юрособи-резидента у юрособи-нерезидента. Чи є законодавчі обмеження щодо такої операції? Як можна провести розрахунок? Що з податками?

Відчуження частки у статутному капіталі товариства іншим учасникам товариства або третім особам регулюється ст. 21 Закону про ТОВ та главою 54 ЦКУ.

Так, учасник має право оплатно чи безоплатно відчужити свою частку (частину частки) іншим учасникам або третім особам (ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ). Частка (частина частки) у статутному капіталі, що відчужується, має бути оплаченою (ч. 3 ст. 21 Закону про ТОВ). Учасник товариства може встановити вимогу нотаріального посвідчення правочину з відчуження. Таким чином, можлива як проста письмова, так і нотаріальна форма договору.

Акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі ТОВ має бути засвідчено нотаріально (абз.1 ч.5 ст.17 Закону про держреєстрацію). В акті потрібно вказати, що оплата за частку здійснюється в порядку та на умовах, визначених договором купівлі-продажу частки в ТОВ у розмірі _____ грн.

Порядок та умови розрахунку сторони зазначають у договорі. Якщо це буде оплата в декілька етапів, то саме в договорі необхідно визначити суму та строки оплати.

Корпоративні права (права власності на частку (пай) у статутному капіталі юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн), виражених у конвертованій валюті є іноземними інвестиціями (ст. 2 Закону про режим іноземного інвестування).

Операції, пов’язані з поверненням іноземних інвестицій є валютною операцією, пов’язаною із рухом капіталу (п. 7 розд. І Положення про здійснення операцій із валютними цінностями №2).

У розрахунках між резидентами і нерезидентами за операціями, пов’язаними з рухом капіталу, використовуються як засіб платежу іноземна валюта і гривня (п. 28 розд. ІV п. 5 розд. І Положення про здійснення операцій із валютними цінностями №2).

На період дії воєнного стану уповноваженим установам забороняється здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах (п. 14 Постанови про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану №18). У цьому ж пункті міститься ряд виключень з цього правила (тобто коли можна перераховувати валюту), але операцій з придбання часток в статутному капіталі там немає. Тому зробити оплату за придбану частку можна буде лише в гривні на території України, або дочекатися відповідних змін у Постанові №18.

 

Податок з доходів нерезидента

ФО-покупець частки у статутному капіталі не є податковим агентом для юридичної особи-нерезидента відповідно до пп. 141.4.1 ПКУ. Саме таку відповідь наведено ДПС в ЗІР 102.16 на питання: «Чи повинні ФО – резиденти при виплаті доходів, визначених п.п. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, нерезиденту – ЮО утримувати податок на доходи нерезидента та подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств?».

 

ПДФО та ВЗ

Так як ФО є покупцем інвестиційного активу, а не продавцем, то об’єкта оподаткування ПДФО та ВЗ немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь