• Посилання скопійовано

Оподаткування продажу авто, до якого була застосована прискорена податкова амортизація

ТОВ, платник податку на прибуток, звітує поквартально, застосовує податкові різниці, у вересні 2021 р. придбало нове авто, за яким застосувало прискорену податкову амортизацію за пп. 43-1 підр. 4 розд. ХХ ПКУ. З 01.04.2022 по 01.08.2023 рр. перебувало на ЄП (2%) і в цей період, у травні 2023 р. продало авто. Як таку операцію відобразити в податковому обліку, зокрема, в частині податку на прибуток?

Пунктом 43-1 підр. 4 розд. ХХ ПКУ встановлена так звана прискорена амортизація. Про особливості застосування цієї норми можна почитати тут, туттуттут.

За умовами застосування цієї пільги основні засоби повинні використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

Згідно з цією самою нормою, у разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, визначених у цьому пункті, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання основних засобів у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов’язаний:

• збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів, визначених у цьому пункті;
• зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до пп. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

За умовами запитання ТОВ нараховувало прискорену амортизацію в четвертому кварталі 2021 року і в першому кварталі 2022 року. А з другого кварталу 2022 року перейшло на ЄП (2%).

Таким чином, на суму прискореної податкової амортизації за четвертий квартал 2021 р. і за перший квартал 2022 року слід збільшити фінрезультат до оподаткування, а на суму податкової амортизації, нарахованої згідно з пп. 138.3 ПКУ за ці самі періоди, слід зменшити фінрезультат до оподаткування.

 

Як це відобразити в декларації з податку на прибуток?

Наприклад, дивимося, як про це написано в ІПК ДПСУ від 12.03.2024 р. №275/ІПК/99-00-21-02-02ІПК:

«у разі продажу основного засобу до закінчення періоду нарахування прискореної амортизації, починаючи з дати введення основного засобу (легкового автомобіля) в експлуатацію, ТОВ - платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся продаж такогоосновного засобу зобов'язаний:

• збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів, визначених у пп. 43-1  підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідних положень» Кодексу з відображенням у рядку 4.1.17.1 додатка PIдо рядка 03 PI Декларації;
• зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ст. 138 Кодексу за відповідні податкові (звітні) періоди з відображенням у рядку 4.2.16.1 додатка PI до рядка 03 PI Декларації».

Але в цій консультації йдеться про осіб, які були платниками податку на прибуток на момент продажу ОЗ. А в розглядуваній нами ситуації ТОВ тимчасово перебувалона ЄП (2%).

За умовами пп. 9-1.3 підр. 8 розд. ХХ ПКУ такі платники повинні подати декларацію за 2023 рік (річну чи квартальну, тобто, вперше за третій квартал 2023 року), в якій не враховувати результати діяльності за період перебування в 2023 році на ЄП (2%).

На наш погляд, саме в такій декларації і потрібно відобразити наведені вище коригування.

Але думка податкової служби щодо цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь