• Посилання скопійовано

Готельні послуги, надані громадянам Польщі: що з туристичним збором?

В готелі (юрособа на ЄП) в Україні проживали громадяни Польщі. На послуги проживання складено рахунок на польську юрособу у гривнях, оплата також буде у гривнях. Чи потрібно було виписувати рахунок в іноземній валюті? Чи потрібно до оплати включати туристичний збір?

У якій валюті потрібно було виписувати рахунок?

Рахунок виписують в тій валюті, в якій буде оплата. Якщо оплата в гривнях, то і рахунок виписується в гривнях.

Тому в такій ситуації виписувати рахунок в іноземній валюті немає підстав. Розрахунки з нерезидентами в гривні не заборонені законодавством України.

 

Чи сплачується туристичний збір?

Платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ (див. пп. 268.2.1 ПКУ).

Тобто, іноземці є платниками туристичного збору нарівні з громадянами України в такому ж порядку. Фактично туристичний збір сплачується в даній ситуації в загальному порядку. Тому за загальним правилом до оплати потрібно включати туристичний збір.

Але особи, які не можуть бути платниками туристичного збору, наведені в пп. 268.2.2 ПКУ. Тож слід ознайомитися із наведеним списком і звіритися, чи бува не підпадають іноземці, які проживали в готелі, під одну з наведених там категорій.

Але варто зазначити, що згідно з пп. 268.6.1 ПКУ платники збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють збір за ставками, у місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради.

Щоправда, ПКУ не передбачено штрафних санкцій для випадку сплати збору не авансовим внеском, а після отримання послуг розміщення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»