• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість за пошкоджене внаслідок ворожих обстрілів майно.

ТОВ має у власності складський комплекс, який був наполовину зруйнований влучанням ракети. До Держреєстру майна ця подія не вносилася. Зараз ТОВ отримало підтвердження — внесення нерухомості до Держреєстру майна. Чи можна подати уточнення до декларацій з нерухомості за 2023 і 2024 р., якщо згідно витягу з реєстру пошкодженого майна категорія пошкоджень складу 81-100%, адмінбудівлі 21-40%?

Норма ПКУ щодо пошкодженого майна

Це норма п. 69.22 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тимчасово, на період воєнного стану не нараховується та не сплачується податокна нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, серед іншого, за пошкодженіоб’єкти нежитлової нерухомості (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України):

• за період з 1 березня 2022 року та наступні податкові (звітні) періоди - за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, які були пошкоджені у 2022 роцівнаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та дані про пошкодження яких внесені до Реєстру майна. Нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, по таких об’єктах нерухомого майна відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти нежитлової нерухомості капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для використання за цільовим призначенням;
• за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб, пошкоджені (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації) у податкових (звітних) періодах починаючи з 1 січня 2023 рокувнаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховується та не сплачується за період з першого числа місяця, в якому було зафіксовано факт пошкодження житлової та/або нежитлової нерухомості за даними Реєстру майна, до першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для проживання/для використання за цільовим призначенням.

Разом з тим у частині об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, зазнали незначних пошкоджень, придатні дляпроживання/використання за цільовим призначенням (відповідно) та підлягають відновленню шляхом поточного ремонту, сільські, селищні, міські ради, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації мають право:

1. встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі, меншому за розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певного типу об’єктів нерухомого майна, що сплачується на відповідній території;
2. звільняти від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

З наведеного випливає, що пошкоджене майно — це те, яке потребує капітального ремонту, реконструкції чи реставрації. Саме за таке майно не нараховується та не сплачується податок.

Якщо ж пошкодження незначні і об’єкт може використовуватися за призначенням, причому підлягає поточному ремонту, щодо такої нерухомості місцеві органи влади можуть встановлювати меншу ставку податку або ж звільняти від сплати податку.

Таким чином, якщо в розглядуваній ситуації нерухомість підлягає капітальному ремонту, реконструкції чи реставрації, до моменту відновлення майна податок на нерухомість не сплачується.

Якщо згідно з даними Держреєстру майна об’єкт пошкоджено в 2022 році, то податок не нараховується і не сплачується з 01.03.2022 р. по місяць в якому майно відновлено. Тобто, навіть якщо майно пошкоджено, приміром, в грудні 2022 року, податок не нараховується і не сплачується починаючи з березня 2022 року.

Якщо нерухомість пошкоджена в 2023 році, то податок не сплачується починаючи з місяця, в якому зафіксовано факт пошкодження за даними Держреєстру майна, і по місяць вклюно, коли майно відновлено.

 

Чи можна уточнити декларацію з податку на нерухомість за 2022 — 2023 роки

Відповідно до п. 69.22 підр. 10 розд. ХХ ПКУ платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які до дати набрання чинності ЗакономУкраїни «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» задекларували за 2022-2023 роки податкові зобов’язання за об’єктижитлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях, визначених цим підпунктоммають право відкоригувати нараховані податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за період 2022 та 2023 роки шляхом подання в порядку, визначеному цим Кодексом, уточнюючих податкових декларацій за відповідний період.

Таким чином, ТОВ може подати уточнюючі декларації за 2022 та 2023 роки, якщо дотримані умови, наведені п. 69.22 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

 

Які особливості заповнення уточнюючої декларації

Перш за все зазначимо, що несплата податку на нерухомість за п. 69 підр. 10 розд. ХХ ПКУ не є пільгою.

Саме так консультує ДПС, відповідаючи на питання в ЗІР (106.05): «Чи є пільгою звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначене п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ?».

Там же зазначається, що інформація щодо пільг не зазначається (колонки 18 – 22 розд. І додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) до Декларації та колонки 17 – 21 розд. І додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості) до Декларації)).

Пояснення зменшення суми податкового зобов’язання до сплати (різниця між показниками колонок 17 та 23 розд. І додатка 1 до Декларації та колонок 16 та 22 розд. І додатка 2 до Декларації) у зв’язку з застосуванням положень п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 ПКУ платником зазначається в Декларації у рядку 8 «Доповнення до Податкової декларації».

У колонці «Зміст доповнення» зазначається причина зменшення податкового зобов’язання: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати розрахована відповідно до п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ».

Тобто, коли щодо нежитлової нерухомості заповнюється уточюючий додаток 2 до декларації, потрібно повністю заповнити таблицю інформацією про об’єкти нерухомості, колонки з 1 по 16. Причому в колонці 16 буде відображена вся сума податку. Далі колонки з 17 по 21 не заповнюються. І в колонці 22 слід поставити «0,00». Це потрібно зробити вручну, вимкнувши в програмі з підготовки звітності автоматичний розрахунок.

Окрім того, в уточнюючій декларації у рядку 8 слід навести доповнення з текстом, наведеним вище.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202413
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202419
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024169
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024115
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430