• Посилання скопійовано

Компенсація нерезиденту витрат на страхування працівника: оподаткування

Материнська компанія - нерезидент має глобальний договір страхування (страхування подорожей, медичне, додатковий пенсійний план) для всіх своїх співробітників-експатів, тобто, співробітників, які працюють за контрактом в іншій країні. Поліс діє по всьому світу. Дочірня компанія, резидент України, буде компенсувати такі витрати щодо свого директора - нерезидента. Які податкові наслідки (податок на прибуток, ПДВ, ПДФО) для резидента?

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 163.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні.

Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду (пп. 164.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 ПКУ.

Тобто, підприємство, як податковий агент, має утримати ПДФО (і, відповідно, ВЗ), якщо воно надало чи виплатило дохід на користь платника податку (фізособи).

В даній ситуації, на наш погляд, підприємство резидент України не надавало і не виплачувало дохід фізособі — директору нерезиденту. Воно лише компенсувало витрати материнській компанії нерезиденту. 

Тому, на наш погляд, немає підстав для оподаткування суми відшкодування ПДФО, ВЗ.

Але податкова служба може мати іншу думку. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

ПДВ

Проблему, пов’язану з необхідністю оподатковувати ПДВ суму відшкодування витрат, ми детально розглядали тут.

Там ми зазначили, що з точки зору ПКУ всі операції, які не є постачанням товарів, відносяться до операцій постачання послуг. Оскільки операція відшкодування витрат не є операцією постачання товарів, вона є операцією постачання послуг. 

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Окремо такої операції, як компенсація витрат, в ст. 186 ПКУ немає. Тоді згідно з пп. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3-1 ПКУ.

Постачальник в даній ситуації — материнська компанія (нерезидент), адже саме вона виставляє витрати для компенсації.

Місце реєстрації компанії знаходиться за межами митної території України. Тож і місце надання послуг за межами території України. Це означає, що розглядувана операція не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тож ПДВ на таку операцію не нараховується, ПН не складається.

Але податкова служба може мати іншу думку. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Податок на прибуток

На наш погляд, з точки зору оподаткування, компенсуючи витрати, підприємство придбало (імпортувало) послуги. Якщо підприємство платник податку на прибуток і застосовує податкові різниці, то в принципі можуть застосовуватися податкові різниці, які ми розглядали тут. Тобто, це загальні податкові різниці, які можуть застосовуватися у разі придбання послуг у нерезидента. Але за умови, що виконуються критерії, визначені для кожної різниці.

Інших податкових різниць, на наш погляд, в розглядуваній ситуації немає.

Але для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»