• Посилання скопійовано

Податок на доходи нерезидента з послуг навантаження та перевезення

Підприємство отримує від нерезидента послуги навантаження, перевезення товару територією нерезидента (Литва, Латвія). Надані послуги передаються за актом, на оплату виставляється рахунок. Чи потрібно з таких доходів утримувати податок на доходи нерезидентів? Чи можна уникнути сплати цього податку? Яка відповідальність за несплату?

Загальні правила оподаткування

Розглядувані в питанні послуги оподатковуються податком на доходи нерезидента. Детально це питання ми розглядали, приміром, тут.

Зараз скажемо тезисно.

З точки зору ПКУ винагорода за договорами перевезення відноситься до поняття фрахту. 

Сума фрахту оподатковується податком на доходи нерезидентів в розмірі 6%. Податок утримується з суми фрахту і нерезиденту виплачується дохід за мінусом утриманого податку.

Базою для оподаткування є базова ставка фрахту. До базової ставки фрахту відноситься витрати з  навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів тощо.

Особливості звітування з цього податку ми детально описували тут.

Суми податку відображаються в додатку ПН до декларації з податку на прибуток, та в рядках 23, 24, 25 цієї декларації. Декларацію з додатком ПН подають навіть неплатники податку на прибуток — платники ЄП, юрособи і ФОПи, а також ФОПи на загальній системі оподаткування – всі ті, хто виплачував доходи нерезидентам з утриманням податку. Причому неплатники податку на прибуток подають декларацію з додатком за наслідками звітного року (див. пп. 137.5 ПКУ) – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (див. пп. 49.18.3 ПКУ).

 

Яка відповідальність за несплату податку

До платника, який виступає податковим агентом, який виплатив доходи без утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидента вчасно і в повному обсязі, застосовують штраф (див. пп. 125-1 ПКУ): 

10% суми податку; 

25% суми податку, якщо такі дії вчинено умисно. Перелік ситуацій, які податківці вважають умисними, наведений у листі ДПС від 31.12.2020 р. № 24242/7/99-00-20-01-02-07.

Якщо податок не було утримано з відповідного доходу на час його виплати, відповідно до абз. 3 пп. 141.4.2 ПКУ сума ПНР обчислюється так само, як у разі виплати доходу у негрошовій формі, тобто, за формулою:

ПНР = СД х 100 : (100 - СП) - СД, де:

  • СД — сума виплаченого доходу;
  • СП — ставка ПНР.

Щодо рахунку, на який слід сплачувати податок, рекомендуємо звернутися до податкової служби – див. тут.  Про заповнення платіжок на сплату податків можна прочитати тут.

 

Як можна уникнути сплати цього податку

Податок на доходи нерезидентів може не утримуватися, якщо це передбачено договором про уникнення подвійного оподаткування між Україною і країною, в якій нерезидент є резидентом.

Наприклад, якщо нерезидент є резидентом Латвії, слід дивитися Конвенцію між Урядом України і Урядом Латвійської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і на майно.

Окремо в цій Конвенції фрахту немає. Є послуги морського і повітряного транспорту, в ст. 8. Але в розглядуваній ситуації мова про автомобільний транспорт. 

Наприклад, в ІПК ДФС від 19.10.2017 р. № 2297/6/99-99-15-02-02-15/ІПК для такої ситуації рекомендують користуватися розділом про прибутки від комерційної діяльності.

Згідно з ч. 1 ст. 7 «Прибуток від комерційної діяльності» Конвенції прибуток підприємства Договірної Держави оподатковується тільки у цій Державі, якщо тільки це підприємство не здійснює комерційної діяльності у другій Договірній Державі через розташоване в ній постійне представництво.

Тобто, якщо прибуток від перевезення отримує нерезидент, який є резидентом Латвії, підприємство резидент України може не утримувати податок на доходи нерезидента. Але для цього слід дотриматися двох умов. По-перше, нерезидент має бути бенефіціарним (фактичним) отримувачем доходу. По-друге, нерезидент має надати довідку (або її нотаріально засвідчену копію), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також інші документи, якщо це передбачено міжнародним договором України.

Детально про те, як дотриматися цих умов, ми писали тут, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»