• Посилання скопійовано

Податок на репатріацію з послуг перевезення (Італія)

Підприємству - резиденту України нерезидент (Італія) надає послуги перевезення за межами митної території України. Чи утримувати податок з доходів нерезидента (так званий податок на репатріацію) з послуг перевезення?

Особливості оподаткування послуг перевезення (фрахту)

Відповідно до пп. "г" пп. 141.4.1 ПКУ доходи у вигляді фрахту, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею.

Фрахт - винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами, перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом (див. пп. 14.1.260 ПКУ).

Відповідно до пп. 141.4.4 ПКУ сума фрахту, що сплачується нерезиденту резидентом, у тому числі фізичною особою - підприємцем, фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єктом господарювання (юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем), який обрав спрощену систему оподаткування, або іншим нерезидентом, який провадить господарську діяльність через постійне представництво за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 % у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. При цьому:

  • базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;
  • особами, уповноваженими справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб’єктом спрощеного оподаткування.

Базова ставка фрахту - сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником згідно з укладеним договором фрахтування (див. пп. 14.1.12 ПКУ).

Суму доходів, з якої утримують податок на репатріацію, визначають за офіційним курсом НБУ на дату виплати, а не дату нарахування. Таку думку читаємо у відповіді податкової на запитання в ЗIР (102.16): «За яким курсом визначається сума доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, для утримання та сплати податку на доходи нерезидента, якщо договір укладено в іноземній валюті?».

 

Приклад

10.11.2022 р. сплатили за послуги транспортування 5 000 євро. 30.11.2022 р. отримали акт послуг.

Податок потрібно утримати і перерахувати до бюджету 10.11.2022 р. - на дату виплати доходу. На цю саму дату потрібно брати і курс НБУ для розрахунку податку.

Курс НБУ на цю дату - 36,7496 грн за 1 євро.

Отже, сума податку складає 11 024,88 грн (5 000 х 6% = 300 євро х 36,7496 = 11 024,88 грн).

Податок утримують за рахунок суми доходу. Тож нерезиденту слід перерахувати суму оплати за мінусом податку - 4 700 євро (5 000 - 300).

Якщо ж при виплаті доходу податок не утримали, його слід утримати пізніше, при виявленні помилки, і розрахувати за формулою, наведеною в пп. 141.4.2 ПКУ:

Пс = СД х 100 : (100 - СП) - СД,

де:

  • Пс - сума податку до сплати;
  • СД - сума виплаченого доходу;
  • СП - ставка податку.

Тож за даними прикладу:

  • Пс = 5 000 х 100 : (100 - 6) - 5 000 = 319,15 євро.

На наш погляд, курс потрібно брати на дату виплати доходу, тобто, на 10.11.2022 р. Таким чином, сума податку, яку слід перерахувати до бюджету, складає 11 728,63 грн (319,15 х 36,7496).

 

Чи можна застосувати норму міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування?

В даній ситуації не можна.

Між Урядом України і Урядом Італійської Республіки укладено Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування доходів і капіталу та попередження податкових ухилень. Але в цій Конвенції немає доходів від фрахту.

 

Чи треба відображати податок на репатріацію в декларації з податку на прибуток?

Так, треба. Відображають в додатку ПН і в декларації. Причому додаток і декларацію подають не тільки платники податку на прибуток, а й платники єдиного податку.

Детально це питання ми розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5622
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:279
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419