• Посилання скопійовано

Оподаткування компенсації витрат СГ за програмами облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю та ваучеру на БПЛА

Чи виникне оподаткування у ФОПа ІІІ групи (як у фізособи) отриманих коштів компенсації: по програмі "Компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю" та по програмі «Ваучер на БПЛА/БПЛК»?

Про те, як отримати компенсацію роботодавцю за програмою "Компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю", які витрати компенсуватиме Центр зайнятості, які документи для цього потрібні, хто не матиме на неї права та інше ми писали тут, тут та тут. Така компенсація передбачена Порядком надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю затверджено постановою КМУ від 22.08.2023 року №893. При цьому, скільки б роботодавець не витратив у реальності, він отримає не більш як 100500 грн за одного працівника з І групою інвалідності і не більш як 67000 грн за працівника з ІІ групою інвалідності. 

Оподаткування отриманої компенсації роботодавцем від Центру зайнятості  понесених раніше витрат на облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю ані Порядком №893, ані іншим нормативно-правовим документом не передбачено.

Програма «Ваучер на БПЛА/БПЛК» полягає у покритті витрат, понесених (суб’єктами підприємницької діяльності ((юрособами та ФОПами - винахідниками та розробниками БПЛА/БПЛК, які пройшли кваліфікаційний відбір) на виробництво та передачу (на добровільній безоплатній основі військовій частині (за її запитом) по акту прийму передачі) безпілотних літальних апаратів та комплексів. Компенсація надається в сумі до 1000 тис. грн.

Тож тут розуміємо, що витрати несе саме підприємець, то й компенсацію отримуватиме саме підприємець.

Оподаткування отриманої компенсації підприємцем з міського бюджету понесених раніше витрат на виробництво БПЛА/БПЛК, що були безоплатно передані до військової частини, не передбачено законодавством.

Зокрема, відповідно до пп. 292.11 ПКУ до доходів ФОП-єдинника не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    Сьогодні 15:115
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    Сьогодні 13:279
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    Сьогодні 12:1310
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428