• Посилання скопійовано

Сертифікати для учасників проєкту від неприбуткової організації без ідентифікації

Громадській організації надано бюджетне завдання від донора закупити сертифікати (300,00 грн - 400,00 грн) на закупівлю продуктів харчування та/або побутової хімії для учасників проєкту по виявленню туберкульозу. У зв’язку з даним проєктом виникли питання:

Проєкт:

У зв’язку зі специфікою проєкту всі учасники закодовані (обов’язкова таємниця прізвища, ім’я, по батькові та ІПН учасника). Сертифікати вручаються учаснику при отриманні результатів обстеження, дані про отримання вносяться у відомість видачі сертифіката, додатково, при наявності згоди учасників – здійснюється фото фіксація видачі сертифікатів. 

Питання:

  • Як обґрунтувати в цьому випадку, що персоніфікувати отримувача неможливо? 
  • Якими документами підтвердити доцільність закупівлі та роздачі цих сертифікатів учасникам? 
  • Яка підстава буде для списання цих сертифікатів? 

Як дану операцію відобразити у звіті по ЄСВ? Чи є методологія відображення такої операції так, щоб вона не попадала до податкової звітності в частині прибуткового податку, ВЗ, ЄСВ у зв’язку з неможливістю ідентифікації учасників? 

 

Відповідь:

Оформлення

Оскільки громадській організації надано бюджетне завдання від донора закупити сертифікати (вартістю 300,00 грн - 400,00 грн) на закупівлю продуктів харчування та/або побутової хімії для учасників проєкту по виявленню туберкульозу, то потрібно для початку оформити наказ керівника з зазначенням мети придбання та специфіки роздачі таких сертифікатів.

Окрім того, громадською організацією буде складено відомість видачі сертифікатів та за наявності згоди учасників – здійснена фотофіксація їх вручення. 

Також, доречно, до цього пакету документів, долучити саме завдання від донора щодо закупівлі сертифікатів на продукти харчування та/або побутової хімії для учасників, які конфіденційно братимуть участь у проєкті по виявленню туберкульозу.

Конфіденційна інформація не вичерпується персональними даними. Так, згідно з ч. 2 ст. 11 Закону про інформацію конфіденційною інформацією про особу є зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження, збирання, зберігання, використання та поширення якої без згоди на те особи заборонено чинним законодавством, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

Також ст. 32 Конституції України встановлено право кожного громадянина на недо-торканність приватного життя, на особисту і сімейну таємницю, а також заборону на збирання, зберігання, поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди. 

Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу караються штрафом від 500 до 1000 нмдг або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

За ті ж дії, вчинені повторно, - караються арештом на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням волі на строк від 3-х до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Отже, громадська організація цілком може обмежитися розглянутим вище пакетом документів в рамках даного проєкту, без подальших проблем в майбутньому.

ЄСВ тут не буде, тому що сертифікат видається фізособам, які не є працівниками підприємства і не є винагородою за виконані роботи (надані послуги).

 

ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. 165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість подарунків, якщо вона не перевищує 25% мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. 

Також, згідно з пп. 1.2 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень ПКУ зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування (пп. 1.3 цього пункту).

Отже, роздача громадською організацією в рамках проєкту сертифікатів фізособам, якщо вартість одного за місяць у 2023 році не перевищує 1675,00 грн, в даному випадку його вартість від 300,00 грн до 400,00 грн., не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ.

Крім цього, цей дохід не персоніфікується, що само по собі унеможливлює його оподаткування.

 

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Додаток 1

Оскільки ЄСВ у зв’язку з роздачою сертифікатів фізособам не виникає, то й немає підстав для їх відображення в додатку 1 даної звітності.

 

Додаток 4ДФ

Знову ж таки, для того, щоб мати підстави для відображення сертифікатів в додатку 4ДФ, фізособи-отримувачі мають бути персоналізовані. В рамках проєкту персоналізація не передбачена специфікою цього проєкту, що зафіксовано документально, тож і в додатку 4ДФ відображати немає чого.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202415
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202423
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024391
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024240
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202433