• Посилання скопійовано

Хто є податковим агентом при виплаті кешбеку?

ТОВ проводить маркетингову акцію із страховою компанією (СК), за якою власники авто фізособи купують поліс ОСЦПВ, розраховуючись певними платіжними картками, за що подекадно, за домовленістю між ТОВ, банком і СК банк виплачує 10% кешбеку. ТОВ за підсумками акції відшкодовує банку суму кешбеку, з урахуванням ПДФО і ВЗ. Що з податками?

Що таке кешбек?

Кешбек — це сума знижки, яка надається не відразу в момент придбання товару, послуги, а через деякий час, у вигляді повернення певної частини оплачених товарів — коштами.

Наприклад, якщо фізособа придбала страховий поліс на повну суму 500 грн, то якщо згідно з маркетинговою програмою знижка у вигляді кешбеку 10%, то фізособі повернуть 50 грн (500 х 10%).

Причому в розглядуваній ситуації суму кешбеку надає не СК, а банк з власних коштів. Далі ці кошти банку відшкодовує ТОВ, яке провадить маркетингову акцію. Таким чином, у виплаті кешбеку (наданні знижки) СК участі не приймає. 

 

Чи є тут оподатковуваний дохід

Згідно з пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ до доходу, отриманого як додаткове благо, серед іншого, відносяться суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Тобто, додатковим благом є не будь-яка знижка, а тільки та, яку отримує конкретний платник, а інші платники не отримують.

Дивимося, як відповідає ДПС на подібне питання в ЗІР (103.02): "Який порядок оподаткування доходу ФО при отриманні товару зі знижкою звичайної ціни (вартості) від ЮО?”.

ДПС відповідає, що при отриманні фізичною особою товару зі знижкою звичайної ціни (вартості) від юридичної особи сума знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виключно у випадку, якщо дана знижка носить індивідуальний (персональний) характер. Якщо знижка поширюється на будь-якого платника податку та не є індивідуальною, то сума такої знижки не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку

Але тут мова йде про знижку, яку фізособі платнику податків надає суб’єкт господарювання, що надав товари, послуги. В такому разі кешбек не належатиме до додаткового блага і не оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ.

Але в розглядуваній ситуації послуги надала СК, а кешбек виплачує фізособам банк за рахунок власних коштів. З точки зору банку кешбек не є знижкою вартості послуг, адже банк послуги не надавав. З точки зору банку він виплачує фізособам, на наш погляд, інші оподатковувані доходи, згідно з пп. 164.2.20 ПКУ, які в загальному порядку оподатковуються ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%).

Зазначені доходи банк має відобразити в додатку 4ДФ з ознакою доходу "127". Так само консультує і податкова (див. тут, тут).

 

Відшкодування кешбеку в обліку ТОВ

Кешбек виплачується в рамках маркетингової акції ТОВ. Тому відшкодування банку виплаченого кешбеку є для ТОВ витратами на збут. 

Якщо банк спершу виплачує кешбек, а потім отримує відшкодування від ТОВ (суми умовні):

  • Дт 93 Кт 631 — 5 000 грн (отримано від банку документ - акт, звіт тощо, - про виплачені суми кешбеку);
  • Дт 631 Кт 311 — 5 000 грн (відшкодовано банку кешбек).

Якщо ТОВ спершу перераховує кошти на виплату кешбеку, а потім отримує документ від банку:

  • Дт 39 Кт 311 — 5 000 грн (перераховано кошти банку);
  • Дт 93 Кт 39 — 5 000 грн (отримано документ від банку про виплачений кешбек).

 

Чи повинно ТОВ суму відшкодованого банку кешбеку відображати в додатку 4ДФ?

Ні. Тому що воно не є податковим агентом — не виплачує доходи фізособам. Це робить в розглядуваній ситуації банк.

 

Чи відображається кешбек в обліку СК?

Ні. Тому що в рамках розглядуваної схеми СК не надає своїм покупцям фізособам знижку у вигляді кешбеку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024790
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202420
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202458
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202435
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419