• Посилання скопійовано

Придбання юрособою частки статутного капіталу в юрособи з дисконтом

Які податкові наслідки придбання ЮО частки статутного капіталу у іншої ЮО з дисконтом?

Частка в статутному капіталі з дисконтом – це частка,  що реалізуються за ціною, нижчою від їх номінальної вартості.

Придбану частку в СК юрособа має обліковувати на рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», адже зазвичай вони купуються на строк більше року (п. 2.12 Методрекомендацій №433), а конкретніше на субрахуноку:

  • 141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі» застосовується, якщо інвестор щодо емітента є асоційованим чи дочірнім підприємством;
  • 142 «Інші інвестиції пов'язаним сторонам» – застосовується, якщо частка інвестора менша за 20% статутного капіталу емітента, але підприємства при цьому є пов'язаними особами.
  • 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам» – застосовується в усіх інших випадках.

Проте, якщо частку планується продати протягом року застосовується субрахунок 352  «Інші поточні фінансові інвестиції», тоді  вони можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (п. 2.34 Методрекомендацій № 433)

 

ПДВ

У разі придбання за кошти частки в СК об’єкта оподаткування ПДВ не виникає (пп. 196.1.1 ПКУ), незалежно від того, придбана частка за ціною вище чи нижче номінальної вартості. Відповідно немає ПК з ПДВ.

 

Податок на прибуток

Придбання за кошти частки в СК, за ціною нижче від номінальної вартості, відображається за правилами бухобліку та не призводить до коригування фінрезультату за розділом ІІІ ПКУ на податкові різниці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»