• Посилання скопійовано

Оподаткування перехідних операцій платника ЄП

Юрособа (фінкомпанія) виключена з Реєстру фінустанов у липні 2022 р., з 01.09.2022 р. перейшла з загальної системи (без різниць) на ЄП (2%). Перебуваючи на ЄП отримало кошти з погашення дебіторської заборгованості при перебування на ЗС і нарахувало дохід внаслідок розформування резерву збитків. Чи включаються ці кошти до доходу, оподатковуваного ЄП?

Щодо отриманих коштів з погашення заборгованості

Відповідно до пп. 6 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця.

Таким чином, суми коштів з погашення дебіторської заборгованості (тіло фінансового кредиту та нараховані відсотки, які були включені у дохід в періоді перебування на загальній системі оподаткування) не включаються до оподатковуваного ЄП доходу.

 

Щодо доходу на розформований резерв збитків

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в:

  1. грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); 
  2. матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 цієї статті.

А в пп. 292.3 ПКУ наведені:

  • доходи від безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг;
  • суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності;
  • вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів.

Дохід на розформований резерв збитків не є доходом в грошовій формі, окрім того, не є доходом, визначеним п. 292.3 ПКУ. Тому відсутні підстави віднести його до складу оподатковуваного ЄП доходу на підставі пп. 2 пп. 292.1 ПКУ.

Та ж така логіка, на жаль, не зупиняє податкові органи трактувати норми ПКУ на свою користь. 

Наприклад, на погляд податкової, позитивна курсова різниця від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, яка в бухгалтерському обліку відноситься до складу доходів, включається до оподатковуваного ЄП доходу. 

Таку відповідь податкової читаємо, приміром, на питання в ЗІР (108.01.02): «Чи включаються до доходу ЮО – платника ЄП третьої групи курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти?».

Хоча в ПКУ немає норм, на підставі яких курсова різниця включається до складу доходу ЄП. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202416
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189