• Посилання скопійовано

Мінімальне податкове зобов'язання щодо землі для ведення підсобного сільського господарства

Чи потрібно юрособі розраховувати мінімальне податкове зобов'язання за земельною ділянкою, якф знаходиться в постійному користуванні з призначенням - для ведення підсобного сільського господарства (код 01.04)?

Відповідно до пп. 14.1.114-2 ПКУ, мінімальне податкове зобов’язання - мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу.

Тобто, МПЗ розраховується тільки щодо сільгоспугідь.

Відповідно до пп. 14.1.233 ПКУ, сільськогосподарські угіддя: 

1. рілля, 

2. багаторічні насадження, 

3. сіножаті, 

4. пасовища та 

5. перелоги.

Поряд з цим згідно з пп. 14.1.123 ПКУ несільськогосподарські угіддя - господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім віднесених до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо.

Таким чином, якщо земельна ділянка належить до ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ чи перелогів, щодо неї визначається МПЗ, якщо не належить – МПЗ не визначається.

Класифікація угідь наведена в додатку 4 «Перелік угідь згідно з Класифікацією видів земельних угідь (КВЗУ)» до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМУ №1051.

На наш погляд, вид угідь визначається на рівні підгрупи. Це питання ми аналізували тут. Тож до сільгоспугідь належать:

1. рілля (код 001.01);

2. багаторічні насадження (код 002.03) (підгрупа включає ділянки, зайняті насадженнями для отримання плодів, ягід, винограду, хмелю; насадження ефіроолійних культур, розсадники (крім лісових); плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) для декоративного оформлення територій, а також для реалізації квітів; лікарські багаторічні насадження (беладона, наперстянка, шалфей лікарський та інші));

3. сіножаті (код 002.01) (підгрупа включає сільськогосподарські угіддя, які систематично використовуються для сінокосіння (ГОСТ 26640-85), до яких потрібно включати рівномірно вкриті деревинною та чагарниковою рослинністю площею до 20 відсотків ділянки);

4. пасовища (код 002.02) (підгрупа включає сільськогосподарські угіддя, які систематично використовуються для випасання худоби (ГОСТ 26640-85); рівномірно вкриті деревинною та чагарниковою рослинністю площею до 20 відсотків ділянки);

5. перелоги (код 001.02) (підгрупа включає орні землі, які раніше оралися, а згодом більше року починаючи з осені не використовувалися для засіву сільськогосподарських культур і не готуються під пар).

А до якого з цих класифікаційних груп відноситься земельна ділянка для ведення підсобного сільського господарства (код 01.04)?

Ділянка з такою назвою і кодом наведена в додатку 59 «Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок» до Порядку №1051.

Тобто, це зовсім інший класифікатор, ніж класифікатор угідь. Цей класифікатор визначає не вид угідь, а вид цільового призначення. Для встановлення виду угідь можна отримати витяг з ДЗК щодо даної ділянки, звернувшись, приміром, до державного кадастрового реєстратора за місцезнаходженням земельної ділянки. Або замовивши витяг онлайн на сайті ДЗК.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»