• Посилання скопійовано

Земля для ведення підсобного сільського господарства для ЄП групи 4

В нас в оренді землі для ведення особистого селянського господарства - там розміщені теплиці, в яких вирощуються овочі. ДПС нам відмовила в статусі платника єдиного податку 4 групи. Чи правоміна відмова?

Відповідно до п. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Земельного кодексу, до земель сільськогосподарського призначення належать:

  1. сільськогосподарські угіддя:
  • рілля,
  • багаторічні насадження,
  • сіножаті,
  • пасовища та перелоги;
  1. несільськогосподарські угіддя:
  • господарські шляхи і прогони,
  • полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій,
  • землі під господарськими будівлями і дворами,
  • землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції,
  • землі тимчасової консервації тощо.

Класифікація угідь наведена в додатку 4 «Перелік угідь згідно з Класифікацією видів земельних угідь (КВЗУ)» до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМУ від 17.10.2012 р. № 1051.

Коди згідно з КВЗУ мають номер групи і підгрупи (див. таблицю).

Таблиця. Класифікація сільгоспугідь згідно з КВЗУ.

Код згідно з КВЗУ

Назва земельних угідь

групи

підгрупи

001

00

Рілля.
Група включає сільськогосподарські угіддя, які систематично обробляються і використовуються під посіви сільськогосподарських культур, включаючи посіви багаторічних трав, а також чисті пари (ГОСТ 26640-85) та парники, оранжереї і теплиці До ділянок ріллі не належать сіножаті і пасовища, що розорані з метою їх докорінного поліпшення і використовуються постійно під трав'яними кормовими культурами для сінокосіння та випасання худоби, а також міжряддя садів, які використовуються під посіви.

001

01

Рілля.

001

02

Перелоги.
Підгрупа включає орні землі, які раніше оралися, а згодом більше року починаючи з осені не використовувалися для засіву сільськогосподарських культур і не готуються під пар.

001

03

Парники, оранжереї, теплиці.

Підгрупа включає землі під конструкціями, критими склом, плівкою та світло-прозорими синтетичними матеріалами, для вирощування ранньої розсади, ранніх овочів і плодів, перезимівлі або вирощування рослин у закритому ґрунті.

002

00

Рослинний покрив земель і ґрунти.

Група включає землі, які використовуються для виробництва сільськогосподарської продукції, обслуговування сільського господарства.

002

01

Сіножаті.
Підгрупа включає сільськогосподарські угіддя, які систематично використовуються для сінокосіння (ГОСТ 26640-85), до яких потрібно включати рівномірно вкриті деревинною та чагарниковою рослинністю площею до 20 відсотків ділянки.

002

02

Пасовища.
Підгрупа включає сільськогосподарські угіддя, які систематично використовуються для випасання худоби (ГОСТ 26640-85); рівномірно вкриті деревинною та чагарниковою рослинністю площею до 20 відсотків ділянки.

002

03

Багаторічні насадження.

Підгрупа включає ділянки, зайняті насадженнями для отримання плодів, ягід, винограду, хмелю; насадження ефіроолійних культур, розсадники (крім лісових); плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) для декоративного оформлення територій, а також для реалізації квітів; лікарські багаторічні насадження (беладона, наперстянка, шалфей лікарський та інші).

Склад угідь, до якої належить земельна ділянка, вносяться до Державного земельного кадастру (див. ч. 1 ст. 15 Закону України від 07.07.2011 р. № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр», далі – Закон про ДЗК).

З наведеного випливає, що до сільгоспугідь, які є об’єктом оподаткування ЄП групи 4, на рівні підгрупи належать:

  • рілля (код 001.01);
  • сіножаті (код 002.01);
  • пасовища (код 002.02);
  • багаторічні насадження (код 002.03).

А землі особистого селянського господарства, на яких розміщені теплиці мають код підгрупи 001.03 «Парники, оранжереї, теплиці». Тому якщо визначати приналежність угідь на рівні підгрупи, зазначені землі особистого селянського господарства не належать до сільгоспугідь, які є об’єктом оподаткування ЄП групи 4.

Але інший висновок буде, якщо визначати на рівні групи. Адже землі під теплицями належать до групи «Рілля».

Чи доречно визначати на рівні групи?

На наш погляд, ні. Тому що сіножаті, пасовища і багаторічні насадження визначаються на рівні підгрупи. Таким чином, і рілля має визначатися на рівні підгрупи.

З наведеного, на наш погляд, випливає, що податкова правомірно відмовила в статусі платника єдиного податку четвертої групи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»