• Посилання скопійовано

Податковий дохід від курсової різниці для резидента "Дія. Сіті"

ТОВ, резидент "Дія. Сіті" на ЗС отримав у 2022 р. передоплату за послуги у валюті від нерезидента. Дохід за передоплатою визнають у 2023 році, коли ТОВ буде на особливому порядку оподаткування (9%). Валюту продали у 2022 році. Чи включаються доходи від продажу валюти до об’єкта оподаткування у 2022 році?

Операційна курсова різниця відображається на субрахунках 945 (витрати) і 714 (доходи). Витрати на купівлю-продаж іноземної валюти на субрахунку 942, доходи на субрахунку 711.

Таким чином, якщо внаслідок господарської операції продажу у 2022 році іноземної валюти отримані доходи, вони збільшують фінрезультат до оподаткування (Дт 711, 714 Кт 791), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Причому податкових різниць для цих операцій немає.

Тож доходи від продажу іноземної валюти включаються до об’єкта оподаткування у 2022 році.

Якщо ж отримані витрати, вони зменшують фінрезультат до оподаткування і, відповідно, об’єкт оподаткування податком на прибуток.

***

Читайте також: Експорт послуг: актуальні правила бухобліку

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»