• Посилання скопійовано

Підтвердження неможливості виконання податкових зобов’язань

Підприємство знаходилось у м. Маріуполь. Внаслідок бойових дій знищено усі первинні документи, комп'ютерне та інше обладнання. Можливості відправити лист через е-кабінет немає, оскільки втрачені ЕЦП. Яке підтвердження і куди надати про неможливість виконання податкових обов’язків?

Підстава неможливості виконання податкових обов’язків

Особливості такого підтвердження встановлені Порядком № 225.

Згідно з пп. 1 п. 1 розд. ІІ Порядку № 225 однією з підстав неможливості виконання платниками податків – юридичними особами та їх відокремленими підрозділами податкових обов’язків (у тому числі обов’язків податкових агентів) є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів, комп’ютерного та іншого обладнання внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Таким чином, в розглядуваній ситуації є підстава неможливості виконання податкових обов’язків.

 

Якими документами підтвердити?

Такі документи наведені в Переліку № 225.

Тож підприємству варто переглянути цей перелік і обрати ті документи, які найбільше підходять для розглядуваної ситуації.

Наприклад, в п. 16 Переліку № 225 наведено:

  • Документи, що свідчать про пошкодження, втрату, знищення, зіпсуття документів бухгалтерського обліку або неможливості їх вивезення з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації (інформація про подання до контролюючого органу повідомлення згідно з пп. 44.5 ПКУ, повідомлення про неможливість вивезення первинних документів згідно пп. 69.28 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

В розглядуваній ситуації у підприємства знищено первинні документи. Тому факт знищення документів потрібно зафіксувати, спершу провівши інвентаризацію. На підставі матеріалів інвентаризації повідомити податкову про знищення документів.

Про особливості інвентаризації, повідомлення податкової про знищення документів ми детально писали тут.

Причому є два варіанти повідомлення:

  1. згідно з пп. 69.28 підрозділу 10 розділу XX ПКУ – якщо документи знищено в районі проведення бойових дій. Відновлювати документи в цьому разі дана норма ПКУ не вимагає;
  2. згідно з пп. 44.5 ПКУ – якщо документи знищено на інших територіях. В цьому разі підприємство зобов’язане відновити документи.

Але щоб скористатися першим варіантом, КМУ має затвердити перелік відповідних територій. На сьогодні такого переліку немає. Тому на момент написання цієї консультації немає достатніх законних підстав подавати повідомлення за пп. 69.28 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

А якщо подавати за другим варіантом, знищені документи потрібно поновити. Скоріш за все, в розглядуваній ситуації це неможливо.

Тому доведеться в будь-якому разі подавати за першим варіантом. Але для уникнення непорозумінь може бути доречним узгодити це питання з податковою.

Далі дивимося п. 13 Переліку № 225:

  • Документи, що свідчать про пошкодження, знищення, втрату майна, що знаходиться на балансі підприємства і є об’єктом оподаткування, єдиним джерелом для сплати податків або яке перебуває у податковій заставі (акт про надзвичайну подію, інвентаризаційний опис, протокол інвентаризаційної комісії, підписаний представником територіального органу ДСНС, згідно з якими відбувається відображення таких подій у бухгалтерському обліку та викладаються фактичні події, зазначаються понесені матеріальні втрати (перелік майна, його вартість); заява до правоохоронних органів; акт незалежного оцінювача; наявність страхового полісу, заява про страховий випадок тощо).

Таким чином, факт знищення майна потрібно також підтвердити матеріалами інвентаризації (інвентаризаційним описом, протоколом інвентаризаційної комісії). До складу комісії слід запросити представників територіального органу ДСНС.

Окрім того, про факт знищення майна слід подати заяву до правоохоронних органів.

Під час проведення інвентаризації потрібно визначити і шкоду від збитків. Шкода визначається згідно з нормами Порядку № 326 (затверджено Постановою КМУ від 20.03.2022 р. №326). Розрахунок шкоди також підтверджуватиметься відповідними документами, наприклад, актом незалежного оцінювача.

Можуть бути й інші документи, наведені в Переліку №225.

З урахуванням наведеного вище, підтвердними документами в розглядуваній ситуації можуть бути копії:

  • повідомлення до податкової про втрату документів;
  • матеріалів інвентаризації, якою підтверджується знищення документів, майна (інвентаризаційні описи, протокол інвентаризаційної комісії тощо);
  • заяви до правоохоронних органів;
  • документи про оцінку шкоди (приміром, акт незалежного оцінювача) тощо.

 

До якої податкової подавати документи і заяву про відсутність виконання податкових обов’язків?

Відповідно до п. 8 розділу ІІ Порядку №225 платники податків подають до контролюючого органу заяву та документи в електронній формі шляхом надсилання через Електронний кабінет або у паперовій формі шляхом подання до контролюючого органу за місцем податкової адреси або будь-якого сервісного центру контролюючого органу, або надсилання поштою з повідомленням про вручення.

Тобто, заяву з прикладеними копіями документів можна особисто подати до будь-якого сервісного центру податкової служби. Або надіслати поштою з повідомленням про вручення.

Але перш ніж подати заяву з прикладеними документами, потрібно подати повідомлення про знищення документів. Згідно з п. 44.5 ПКУ повідомлення подають за місцем податкового обліку. А в п. 69.28 підрозділу 10 розділу XX ПКУ не уточнено, на адресу якого податкового органу слід подати повідомлення.

Рекомендуємо з цього питання звернутися до ДПС у Донецькій області (тут та тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202412
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202418
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024139
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024101
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430