• Посилання скопійовано

Оформлення втрати первинних документів для ДПС

Як оформити втрату первинних документів внаслідок окупації підприємства для надання інформації в податкову? На підприємстві великий документообіг, не електронний. Роки інвентаризації - 2018-2022

Якщо документи втрачено на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих ЗФ РФ територіях

Відповідний порядок встановлено пп. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Але зараз скористатися цим порядком немає можливості. Тому що дотепер КМУ не затвердив перелік територій, на які поширюється цей порядок.

Можливо, такий перелік територій з’явиться. Тому наведемо тезисно особливості зазначеного порядку.

Перше:

Порядок застосовується тільки якщо втрата документів пов’язана з проведенням бойових дій на відповідних територіях. Якщо ж території окуповані, але бойових дій не було, застосувати порядок немає підстав.

Друге:

Платник повинен у довільній формі подати податковій письмове повідомлення, підписане керівником і головбухом, про неможливість вивезення первинних документів, в якому зазначити:

  • обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів;
  • податкові (звітні) періоди;
  • загальний перелік первинних документів (за можливості - із зазначенням реквізитів).

Протягом одного місяця з дати отримання повідомлення податкова може прийняти рішення про відмову у застосуванні норм п. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Таким чином, протягом місяця після подання повідомлення платник має чекати, чи податкова, бува, не відмовила у застосуванні порядку. Якщо відмовила, доведеться діяти так, як зазначено в наступному розділі.

Третє:

Подане повідомлення дає підстави зберегти без додаткового підтвердження первинними документами витрати, від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, ПК з ПДВ, суму від’ємного значення ПДВ минулих податкових (звітних) періодів.

Фактично подане повідомлення підтверджує показники поданої податкової звітності.

Четверте:

В п. 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ не зазначено, що платник повинен поновлювати втрачені первинні документи.

Але думка податкової з цього питання нам невідома. Можливо, податкова має іншу думку і наполягатиме на поновленні. Тому може бути доцільним отримати ІПК.

 

Якщо документи втрачено на інших територіях, ніж зазначено вище

Застосовується загальна процедура відновлення документів, згідно з нормами пп. 44.5 ПКУ, пп. 6.10 Положення № 88.

Як сказано вище, на сьогодні відсутній відповідний Перелік територій (див. вище). Тому на сьогодні всі платники, які втратили документи, мають дотримуватися загальної процедури.

Повідомлення правоохоронних органів про втрату документів.

Це передбачено пп. 6.10 Положення № 88.

 

Інвентаризаційна комісія

Керівник своїм наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Комісія встановлює перелік втрачених документів, причину втрати, визначає розмір нанесеної втратою документів шкоди.

При визначенні шкоди, на наш погляд, варто дотримуватися Порядку № 326.

Згідно з пп. 14 п. 2 Порядку № 326 відповідальними за визначення шкоди та збитків в частині підприємств недержавної форми власності є обласні, Київська міська державні адміністрації (на період воєнного стану - військові адміністрації). Шкоду визначають як за вартістю втраченого, знищеного, пошкодженого, так і упущену вигоду. Причому визначення шкоди та збитків здійснюється згідно з Методикою, затвердженою Мінекономіки та Фондом держмайна. Але на момент підготовки цієї консультації Методики ще немає.

В п. 4 Порядку №326 зазначено, що до підготовки проектів методик до оцінки шкоди можуть залучатися представники неурядових організацій, незалежних інформаційно-аналітичних центрів та громадських організацій.

Можуть залучатися – а можуть і не залучатися.

Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства.

 

Повідомлення податкової

Згідно з пп. 44.5 ПКУ у п’ятиденний строк з дня відповідної події платник повинен письмово повідомити (із наданням оформлених відповідно до законодавства документів, підтверджуючих настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів):

  • контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності, та
  • контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації, надано авторизацію відповідно до Митного кодексу України або дозвіл на застосування спеціальних (у тому числі транзитних) спрощень.

Хоча в п. 6.10 Положення № 88 сказано про надіслання податковій копії акту комісії в 10-денний строк після складання.

На наш погляд, потрібно дотримуватися вимог пп. 44.5 ПКУ – повідомити письмово податкову, приклавши копію акту комісії та інші підтвердні документи, у п’ятиденний строк.

Причому п’ятиденний строк, на наш погляд, потрібно відлічувати від дати акту, а не дати появи інформації про втрату документів. Тому що саме акт свідчить про втрату.

Але податкова може мати іншу думку з цього питання. Може бути доречним отримати з цього питання ІПК.

 

Відновлення документів

Платник зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Але відповідно до пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Таким чином, починати відлічувати граничний строк 90 календарних днів потрібно вже з дати скасування воєнного стану.

У разі не відновлення документів, або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення у порядку, передбаченому пунктом 44.5 ПКУ, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності або на час виконання ним вимог митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023128