• Посилання скопійовано

Оподаткування моральної шкоди, виплаченої на користь фізосіб

За рішенням суду підприємство зобов’язане вилачувати фізособами відшкодування моральної шкоди. У рішенні суду зазначено, що сума моральної шкоди стягується без утримання ПДФО та ВЗ. Відповідно до положень ПКУ, підприємство виступає податковим агентом і повинно перерахувати ПДФО і ВЗ в день виплати оподатковуваного доходу. У зв’язку з чим виникають наступні питання...

Запитання: 

Чи є днем виплати оподатковуваного доходу для цілей перерахування ПДФО і ВЗ день, в якому виконавець примусово стягнув кошти з підприємства? 

У який строк слід перерахувати ПДФО та ВЗ, якщо виконавець направив вимогу про стягнення наприкінці робочого дня, а інформація про фактичне стягнення коштів з’явилась у системі «клієнт – банк» вже після завершення робочого дня підприємства або на ранок наступного дня?

 

Відповідь:

Згідно з пп. 164.2.14 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім, зокрема сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом.

Таким чином, відшкодування моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році – 26000 грн), або у розмірі, визначеному законом, звільняється від оподаткування податком на доходи фізичних осіб. 

Аналогічна думка міститься у роз’ясненні ДПС в Івано-Франківській області та в ІПК ДПС від 02.12.2020 р. № 4921/ІПК/99-00-04-05-03-06.

Тож, не оподатковуються суми виплати відшкодувань моральної шкоди в сумі, що не перевищує 26000,00 грн. 

Оскільки такий дохід не оподатковують ПДФО, то він також звільнений від оподаткування військовим збором (пп. 1.7 п. 16-1 підр. 10 розд. XX ПКУ).

Коли дохід у вигляді відшкодування моральної шкоди на користь фізосіб перевищує розмір, встановлений пп. 164.2.14 ПКУ, тоді сума такого перевищення оподатковується ПДФО і військовим збором під час її нарахування.

Згідно з пп. 168.1.2 ПКУ податок сплачується (перераховується) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до відповідного бюджету або розрахункового документа на зарахування коштів у сумі цього податку на єдиний рахунок, визначений ст. 35-1 ПКУ.

Тож, якщо вимога про стягнення надійшла наприкінці робочого дня, а інформація про фактичне стягнення коштів з’явилась у системі «клієнт – банк» вже після завершення робочого дня підприємства, то здійснити нарахування та перерахування суми моральної шкоди можна наступного дня. Якщо сума шкоди перевищує 26000,00 грн, то з різниці утримується ПДФО та ВЗ, які теж перераховуються наступного дня разом з перерахуванням моральної шкоди.

Крім того, роботодавець, який на підставі постанови утримує із фактичного заробітку працівника суми відшкодування моральної шкоди і перераховує їх на рахунок виконавчої служби для подальшої виплати стягувачу, також виступає податковим агентом щодо оподаткування та відображення такої суми в Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності. При цьому дохід у вигляді моральної шкоди, незалежно від його розміру, відображається під ознакою доходу «120» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202410
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202412
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430