• Посилання скопійовано

Придбання автомобіля за кордоном з метою передачі його військовому госпіталю

Підприємство на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, планує купити у Польщі автомобіль швидкої допомоги у фізособи-нерезидента. Автомобіль планується передати віськовому госпіталю в Україні. Які податкові наслідки такої операції?

Організаційні моменти

Договір купівлі-продажу автомобіля між фізичною і юрособою має бути оформлений у письмовій формі (п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). Такий договір може бути посвідчений у нотаріуса, але виключно на бажання однієї зі сторін. Обов’язкового нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу автомобіля цивільне законодавство не передбачає.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування справляється у разі придбання легкових автомобілів за ставками від 3 до 5% залежно від вартості транспортного засобу. Сплачує його покупець при першій державній реєстрації автомобіля в Україні (пп. 7 ст. 1 Закону №400/97-ВР). Перша реєстрація транспортного засобу - це реєстрація, яка здійснюється уповноваженими державними органами щодо транспортного засобу в Україні вперше (пп. 14.1.163 ПКУ).

Зверніть увагу, що пенсійний збір справляється тільки за легкові автомобілі, тож, якщо в даному випадку автомобіль не належить до легкових, пенсійний збір не справляється.

Нагадаємо, що автомобіль є легковим, якщо він за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж 9 з місцем водія включно (ст. 1 Закону №2344).

 

Оподаткування доходу фізособи – продавця автомобіля

Відповідно до пп. 173.3 ПКУ, у разі, якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юрособа чи самозайнята особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати функції податкового агента. При цьому податковий агент утримує ПДФО за ставками, визначеними відповідно до пп. 173.1 або пп. 173.2 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Згідно з пп. 164.2.4 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, визначена відповідно до ст. 172 і 173 ПКУ.

А саме - згідно з пп. 173.2 ПКУ не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий платником податків від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда.

Якщо фізособа продає автомобіль, що не є легковим, дохід від його продажу оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Ставка ПДФО для фізосіб – нерезидентів при другому і подальшому протягом року продажу легкового автомобіля становить 18% бази оподаткування.

Відповідно до пп. 173.6 ПКУ, дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна, що здійснюються фізособами - нерезидентами, оподатковується згідно з ст. 173 ПКУ в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у пп. 167.1 ПКУ – 18%.

Відповідно до пп. 173.1 ПКУ, дохід від продажу об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Дохід від продажу  легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної, ринкової вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Середньоринкову вартість легкового автотранспорту визначає Мінекономрозвитку щоквартально до 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, і оприлюднює на своєму офіційному сайті. Що стосується оціночної вартості, то її встановлюють професійні оцінювачі.

У разі продажу фізособою-нерезидентом автомобіля, що не є легковим, жодних пільг немає, уся сума доходу оподатковується ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5%.

Незалежно від того, який автомобіль є предметом угоди, суб’єкт господарювання виступає податковим агентом (пп. 173.3 ПКУ).

Він повинен:

  • утримати з доходу продавця і сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету за своїм місцезнаходженням, якщо отриманий від продажу транспортного засобу дохід підлягає оподаткуванню. Якщо продавець – нерезидент, то скоріш за все розрахунки будуть у валюті. За  валютну готівку купувати автомобілі не можна, як в Україні, так і за кордоном. При безготівковій оплаті продавцю ПДФО та ВЗ сплачуються у день перерахування коштів продавцю (пп. 168.1.2 ПКУ);
  • відобразити дохід фізособи-нерезидента від продажу автомобіля, ПДФО та ВЗ в додатку 4ДФ об’єднаної звітності з ознакою доходу "105".

Щоб податковий агент міг відобразити дохід фізособи-нерезидента у додатку 4ДФ, фізособа-нерезидент повинна отримати ІПН. Ми писали про це тут. Зокрема, подати документи на отримання ІПН може не сама фізособа-нерезидент, а її законний представник (за довіреністю тощо).

 Як бачимо, купівля автомобіля безпосередньо у фізособи-нерезидента тягне за собою сплату ПДФО та ВЗ (у разі не першого продажу фізособою легкового авто та у разі купівлі-продажу автомобіля, який не є легковим), а це, своєю чергою, вимагає наявності ІПН у фізособи-продавця.

Крім цього, підприємство не може оплатити автомобіль готівковою валютою.

Тому можна спробувати інший варіант, а саме придбати автомобіль через посередника – фізособу-резидента. Підприємство може зробити передплату (у гривнях) за автомобіль фізособі-резиденту, а вона в свою чергу самостійно конвертує гривні у валюту (в тому числі готівкову) та придбаває автомобіль у фізособи-нерезидента, ввозить його в Україну та передає підприємству.

Оподаткування доходу фізособи-резидента від продажу такого автомобіля відбувається так само, як ми описали вище, але ставка ПДФО становить 5%, а не 18% (пп. 173.2 ПКУ та пп. 167.2 ПКУ).

 

Наслідки з ПДВ та податку на прибуток операції з передання автомобіля військовому госпіталю

Щодо передання автомобіля військовому госпіталю: ця операція не є постачанням з метою оподаткування ПДВ відповідно до нового пп. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, внесеного Законом від 15.03.2022 р. №2120-IX – зокрема, за умови, якщо постачання здійснюється на адресу закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності, Збройним силам України (якщо госпіталь підпорядкований саме їм), а також якщо госпіталь підпорядкований іншим суб’єктам, зазначеним у пп. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Особливості оподаткування податком на прибуток регулюють нові пп. 69.5 та пп. 69.6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, внесені Законом № 2118. Докладніше про ПДВ та податок на прибуток ми писали в цій аналітиці

Для даного випадку зауважимо, що автомобілі (зокрема, швидкої допомоги) прямо не зазначені у пп. 69.6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, проте вони можуть бути включені до переліку інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг, щодо яких застосовується пп. 69.6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Але на даний час такого переліку ще немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202452
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202427
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024535
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430