• Посилання скопійовано

Податок на репатріацію при оплаті нерезиденту послуг акредитації

Неприбуткова організація планує отримати від нерезидента послугу акредитації освітньої програми. Укладатиметься відповідний договір, отримання послуг підтверджуватиметься інвойсом, який виконуватиме функцію акту наданих послуг. Чи потрібно сплачувати податок на репатріацію при виплаті нерезиденту такого доходу?

Податок на репатріацію утримується відповідно до пп. 141.4 ПКУ з доходів із джерелом їх походження з України, які резидент України виплачує нерезиденту.

Перелік таких доходів наведено в пп. 141.4.1 ПКУ.

Переважна частина доходу з цього переліку – пасивні доходи (проценти, дивіденди, роялті, орендна тощо). Тобто, доходи, які не передбачають якихось активних дій нерезидента.

Щоправда, є і активні доходи, наприклад, фрахт, інжиніринг, культурна, освітня діяльність тощо. В будь-якому разі, в наведеному переліку відсутні послуги акредитації освітньої програми.

Причому в пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ зазначено, що податком на репатріацію оподатковуються в тому числі інші доходи, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента.

Тобто, дохід від наданих нерезидентом резиденту послуг не оподатковується податком на репатріацію.

Оскільки в розглядуваній нами ситуації нерезидент надав резиденту послуги, яких немає в переліку пп. 141.4.1 ПКУ, на наш погляд, підстав для оподаткування податком на репатріацію немає.

Але варто сказати, що податківці можуть зайняти іншу позицію, вважаючи, що послуги акредитації – це інші доходи з пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, і такі доходи не належать до виручки від наданих послуг.

Наприклад, дивимося відповідь на питання в підкатегорії 102.16, ЗІР: «Чи підлягає оподаткуванню податком на прибуток нерезидента операція з виплати резидентом членських внесків нерезиденту?».

Податкова зазначає, що членські внески не виокремлені як окремий вид доходу, що отримується нерезидентом з джерелом походження з України, то такі виплати розглядаються у складі інших доходів від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України (пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ).

Тому дохід від членських внесків, на думку податкової, оподатковується податком на репатріацію. До речі, таку точку зору підтримують і суди, про що можна почитати тут.

Варто сказати, що членські внески – це пасивний вид доходу. Вони не є виручкою від наданих послуг. Тому оподаткування його податком на репатріацію цілком логічне.

А розглядувані нами послуги акредитації, на відміну від членських внесків – дохід активний. Тому що в рамках відповідного договору нерезидент виконує певні дії – надає послуги. І виконання таких активних дій підтверджується договором, інвойсом, який виконує і функції акту наданих послуг.

Поряд з цим припускаємо, що в рамках процедури акредитації нерезидент може видати резиденту сертифікат – документ, що засвідчує певні права. І податкова може вважати, що згідно з відповідним договором з надання послуг акредитації резидент придбаває відповідне право, а не отримує послуги акредитації.

Але якщо вважати, що резидент придбав відповідне право, а не отримав послугу, дохід за придбане право цілком вписується в поняття пасивного доходу, який підлягає оподаткуванню податком на репатріацію.

Знову-таки, на наш погляд, резидент не придбаває сертифікат. Він платить за послуги акредитації. В рамках цих послуг нерезидент здійснює перевірку резидента. Сам сертифікат надається вже за наслідками наданих послуг. Сертифікат видається безкоштовно.

Тому, повторимося, в розглядуваній ситуації податку на репатріацію не проглядається.

Але для уникнення можливих непорозумінь з податковою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024913
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202420
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202459
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202436
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202420