• Посилання скопійовано

Компенсація судових витрат фізособі: що з оподаткуванням?

Як оподатковуються грошові кошти, що виплачуються фізособі за рішенням суду, через державну виконавчу службу (а саме стягнення виконавцем відшкодування юридичної допомоги адвоката), відшкодування витрат по оплаті судового збору? Чи включаються до річної Декларації про доходи фізособи отримані суми, які дорівнюють документально підтвердженим витратам?

Відповідно до ст. 133 ЦПКУ та ст. 132 КАСУ визначено, що судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи.

До витрат, пов’язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV ПКУ, відповідно до пп. 162.1 ПКУ платником ПДФО є, зокрема фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела її походження в Україні, та податковий агент.

Відповідно до пп. 163.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Разом з тим, пп. 164.2 ПКУ визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-який витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов'язкового відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом ІV ПКУ (пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ).

Таким чином, сума судових витрат (судовий збір та витрати, пов'язані зі розглядом справи), яка відшкодовується за рішенням суду фізособі, включається податковим агентом до оподаткованого доходу та оподатковується як додаткове благо.

Тож, із суми компенсації потрібно утримати ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ) та ВЗ за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ)). 

Податковий агент (сторона, що відшкодовує фізособі судові витрати) відображає суму компенсації в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу "126".

Аналогічна думка міститься у листах:  ДПС у Харківській області від 02.03.2020 р. №874/Б/ІПК/20-40-33-02-10 та ДФСУ від 14.09.2018 р. №4031/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Щодо подання Декларації фізособою зазначимо, що в даному випадку обов’язок такої фізособи щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і Декларація не подається, оскільки така фізособа отримала доходи, зокрема, виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків прямо передбачених розділом ІV ПКУ (пп. 179.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202412
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202413
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024342
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430