• Посилання скопійовано

Податки при використанні орендованого авто в особистих цілях працівника

Підприємство отримало авто в оренду у фізособи працівника. У позаробочий час ця фізособа-орендодавець користується авто для особистих потреб, придбаваючи пальне за власний рахунок. Показники пробігу на кінець попередніх і початок наступних днів в подорожніх листах не співпадають. Чи правильно це і які податкові наслідки для підприємства?

Про особливості використання працівником орендованого підприємством авто в позаробочий час ми писали тут.

Там зазначалося, що якщо працівник користується орендованим автомобілем у позаробочий час, для особистих потреб, з точки зору оподаткування - це є отриманням фізособою додаткового блага від підприємства.

Згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, вартість безоплатно отриманих послуг, визначена за правилами звичайної ціни, включається до складу оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо.

Причому оскільки блага надані в негрошовій формі, об’єкт оподаткування визначається за правилами пп. 164.5 ПКУ, тобто, з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Дохід у вигляді додаткового блага оподатковується ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%. Але як визначити вартість такого блага, ПКУ не встановлює.

Наприклад, спосіб визначення вартості може бути встановлено договором оренди або наказом керівника. Скажімо, це буде собівартість утримання авто. Вона може складатися з суми орендної плати і використаного пального.

Але якщо пальне працівник придбаває власним коштом, заправляючи авто, вважаємо, включати вартість такого пального до вартості додаткового блага не потрібно. Тому що підприємство не несло таких витрат.

 

Як бути з показниками пробігу на кінець попередніх і початок наступних днів в подорожніх листах, які не співпадають?

На наш погляд, такі відмінності варто задокументувати. Наприклад, актом про використання працівником орендованого авто у позаробочий час. Акт може складати працівник, який користується авто для потреб підприємства. Після затвердження керівником акт буде первинним документом, на підставі якого розглядувана операція відображатиметься в обліку.

Залежно від кількості використання авто в позаробочий час, наприклад, за наслідками пробігу чи кількості годин використання, розраховується вартість додаткового блага.

Конкретний порядок документування може встановлюватися наказом керівника підприємства.

 ***

Також читайте: Використання підприємством орендованого авто працівника

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»