• Посилання скопійовано

Податок на репатріацію при імпорті результатів дослідницьких робіт

Підприємство отримує від нерезидента результати дослідницьких робіт - дослідження життєздатності наукової ідеї за методом поліпшення безволокнистої передачі графічного зображення для додатка мобільного зв'язку тощо. Фактично роботи виконуються за місцезнаходженням нерезидента. Чи утримувати податок на репатріацію?

Відповідно до норм пп. «г» пп. 141.4.1 ПКУ, доходи від інжинірингу, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються податком на репатріацію згідно з пп. 141.4 ПКУ.

Згідно з пп. 14.1.85 ПКУ, інжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із:

  • складення технічних завдань,
  • складення проектних пропозицій,
  • проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень,
  • виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів,
  • розроблення технічної документації,
  • проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології,
  • надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також
  • надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

На наш погляд, виконувані роботи в розглядуваній ситуації підпадають під поняття інжинірингу. Адже в цьому понятті згадуються такі роботи, як наукові дослідження, техніко-економічні обстеження, консультації з наведених питань.

А тому при виплаті доходів нерезиденту за такі роботи підприємство має за загальним правилом утримувати податок на репатріацію. Але оскільки чіткої однозначної відповіді, чи є наведені в запитанні роботи інжинірингом, ПКУ не дає, може бути доречним з цього питання отримати індивідуальну податкову консультацію.

Особливості розрахунку і сплати податку на репатріацію ми розглядали, наприклад, тут.

Але цей податок можна не утримувати, якщо є відповідний міжнародний договір між Україною і країною нерезидента про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає інший порядок оподаткування і нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу й надав резиденту довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Детальніше про застосування цього правила тут і тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.20245
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.20249
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202410
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428