• Посилання скопійовано

Податок на репатріацію з послуг інжинірингу від резидента Німеччини

Підприємство отримало від резидента Німеччини послуги з таким формулюванням: «Консультація, розробка і надання технічної документації технічним відділом на інструмент 70301 (стулка) на виробничій площі «***» ГмбХ в Берліні». Чи є такі послуги інжинірингом? Чи потрібно утримувати податок на репатріацію, якщо є довідка від нерезидента про резидентство?

Чи є такі послуги інжинірингом?

Відповідно до пп. 14.1.85 ПКУ, інжиніринг - надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

У цьому визначенні прямо названі роботи з розроблення техдокументації об’єктів техніки і технології. А також консультації з цих питань.

Тому, на наш погляд, наведені у запитанні роботи можуть вважатися інжинірингом.

З іншої сторони, оскільки наведена норма пп. 14.1.85 ПКУ сформульована надто загальними фразами, що дозволяє трактувати її досить довільно, для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

Чи утримувати податок на репатріацію з доходу від інжинірингу?

Відповідно до пп. «г» пп. 141.4.1 ПКУ, доходи від інжинірингу, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються податком на репатріацію.

Про особливості розрахунку податку на репатріацію ми писали тут.

Порядок утримання цього податку наведено в пп. 141.4.2 ПКУ. Там само зазначено, що цей порядок застосовується, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

А відповідно до пп. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору. Тобто норми міжнародних договорів мають перевагу над положеннями національного законодавства, зокрема, ПКУ.

Зазначені міжнародні договори є договорами про уникнення подвійного оподаткування.

Про застосування таких договорів ми писали тут.

 

Чи є такий договір з Німеччиною?

Так. Це Угода між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про  уникнення  подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно, ратифікована Законом України від 22.11.1995 р. № 449/95-ВР.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 «Прибуток від комерційної діяльності» цієї Угоди, прибуток  підприємства Договірної Держави оподатковується тільки у цій Державі,  якщо тільки це підприємство не здійснює комерційної діяльності у другій Договірній Державі через розташоване в ній постійне представництво.

Отже, за нормами Угоди, доходи від інжинірингу, як прибуток від комерційної діяльності, мають оподатковуватися тільки в Німеччині, якщо відповідні роботи виконує резидент Німеччини.

 

Як скористатися звільненням від податку на репатріацію?

Для того, щоб скористатися звільненням від податку на репатріацію, потрібно виконати дві умови.

Умова 1. Нерезидент — отримувач доходу має бути бенефіціарним (фактичним) отримувачем доходу.

Бенефіціарний (фактичний) отримувач — це особа, що має право на отримання таких доходів та є вигодоотримувачем щодо них (має право фактично розпоряджатися таким доходом) (див. п. 103.3 ПКУ).

Детальніше про визначення такого отримувача ми писали тут.

Умова 2. Нерезидент — бенефіціарний отримувач має подати резиденту, який виплачує йому доходи, довідку (або її нотаріально засвідчену копію), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також інші документи, якщо це передбачено міжнародним договором України (п. 103.4 ПКУ).

Про вимоги до довідки детальніше тут.

Таку довідку для резидентів Німеччини мають видавати податкові інспекції федеральних земель (див. Лист ДПСУ від 20.07.2012 р. № 12968/6/12-0016). В цьому самому листі зазначено, що відповідно до домовленостей, досягнутих між Міністерством фінансів України та Міністерством фінансів ФРН, для резидентів ФРН встановлено особливий порядок надання довідок про підтвердження податкового резидентства. Така довідка видається податковими інспекціями федеральних земель та надається в оригіналі і не потребує легалізації або засвідчення апостилем.

Отже, маючи таку довідку, підприємство може не утримувати податок на репатріацію з доходів від інжинірингу на користь резидента Німеччини, за умови, що такий резидент є бенефіціарним отримувачем.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202438
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202415
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419