• Посилання скопійовано

Оподаткування купівлі ФОП на ЄП хостингу та домену у нерезидента

Як оподатковується операція купівлі ФОП на ЄП хостингу і домену у нерезидента?

ПДВ

Якщо ФОП не є платником ПДВ

Відповідно до пп. 180.2 ПКУ, особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

При наданні послуг інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем місцем постачання є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання (див. пп. «в» пп. 186.3 ПКУ). 

Таким чином, оскільки отримувач послуг (ФОП на ЄП) знаходиться на митній території України, вважається, що і зазначені послуги надані на митній території України. Тому навіть якщо ФОП на ЄП є неплатником ПДВ, він повинен нарахувати ПДВ.

Базою оподаткування є договірна вартість послуг, яка визначається за курсом НБУ на дату виникнення ПЗ, тобто, на дату, яка настала раніше – оплату послуг чи оформлення документа, який підтверджує їх отримання (пп. 187.8, пп. 190.2 ПКУ).

В цьому разі ПН не складається. До податкової подається Розрахунок, форма якого затверджена Наказом Мінфіну № 21.

Розрахунок подається до податкової протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 203.1 ПКУ). ПДВ сплачують протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем зазначеного 20-денного строку (п. 203.2 ПКУ).

 

Якщо ФОП є платником ПДВ

З підстав, наведених вище, для такого ФОПа зазначена операція також підлягає оподаткуванню ПДВ. Тільки на відміну від ФОПа - неплатника ПДВ, платник ПДВ на дату виникнення ПЗ в загальному порядку складає ПН і реєструє в ЄРПН.

 

Чи потрібно сплачувати податок на репатріацію?

Згідно з пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, від доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента не оподатковується податком на репатріацію.

Тому за загальним правилом цей податок з виплачених нерезидентові доходів від послуг, які ми розглядаємо, не сплачується.

Поряд з цим, підлягає оподаткуванню орендна плата за договорами оперативної оренди (п. «ґ» пп. 141.4.1 ПКУ).

В рамках купівлі домену може надаватися оренда плата з оренди виділеного сервера чи місця на сервері. В такому разі з вартості орендної плати доведеться утримувати податок на репатріацію.

 

Чи потрібно сплачувати єдиний податок?

Ні. Тому що внаслідок отримання послуг ФОП не отримує дохід, а навпаки – несе витрати. А оподатковуються ЄП отримані ФОП доходи (п. 292.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»